Pancové se zdál úplatek 25 milionů málo, chtěla víc

25.10.2013 10:38

Bývalé ředitelce kladenské nemocnice Kateřině Pancové se prý zdál úplatek 25 milionů za přiklepnutí zakázky na stavbu nemocničního pavilonu málo, chtěla jej ještě o dva miliony navýšit. S odvoláním na usnesení o zahájení trestního stíhání o tom informuje server Lidovky.cz.

Pancové se zdál úplatek 25 milionů málo, chtěla víc
Foto: repro TV Nova
Popisek: Petr Kott a Kateřina Pancová

Nakonec Pancová uspěla a stavař Pavel Drážďanský jí přislíbil 27 milionů. Šlo o zakázku na stavbu pavilonu pro nemocnici v Mladé Boleslavi v hodnotě 270 milionů korun, za kterou vedle Pancové měl podle obžaloby získat peníze i její partner Petr Kott a tehdejší hejtman Středočeského kraje David Rath.

Tehdejší ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a její partner Petr Kott z pozice zaměstnance mladoboleslavské nemocnice se dohodli, že zakázku za provizi 10 procent přiklepnou firmě Konstruktiva Branko.

„V lednu 2012 Pancová oslovila jejího šéfa Pavla Drážďanského, ten souhlasil. Do hry potom vstoupila další obviněná, administrátorka veřejných zakázek z firmy ML Compet Lucia Novanská. Drážďanský jí nadiktoval parametry tak, aby je nejlépe splnila jeho společnost. Další firmy v čele se stavebním gigantem Metrostav vědomě posloužily jako křoví,“ píše server s tím, že tyto informace vyplývají z usnesení o zahájení trestního stíhání, do něhož server Lidovky.cz nahlédl.

Pancová, Kott i Rath ale měli smůlu, protože je již sledovala policie, a tak kriminalisté loni 23. ledna nahráli schůzku v kanceláři Pancové, na níž s Drážďanským licitovala o úplatku. "Hovoří o výši předmětné zakázky a o předpokládané ceně. V rámci této komunikace se pak jmenovaní domluví na výši požadovaného úplatku - finanční sjednání výhody v rámci dané veřejné zakázky. Drážďanský Pancové navrhl 25 milionů korun, Pancová však zvýšila požadavek na částku 27 milionů. Drážďanský s tímto souhlasil," popisuje usnesení. „Rath, Kott i Pancová tak měli dostat přesně po devíti milionech, nepřevzali však ani korunu. Necelý měsíc po jejich zadržení nemocnice tendr zrušila,“ píše server.

reklama

autor: vam

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…