Papež František odsoudil radikální islamisty. A nejen je

27.11.2015 7:25

Papež František v Nairobi důrazně odsoudil radikalizaci mladých lidí, z nichž se stávají extremisté páchající neospravedlnitelné barbarské útoky ve jménu božím. Při setkání s představiteli různých církví na apoštolské nunciatuře (velvyslanectví Vatikánu) v keňské metropoli v této souvislosti vyzval muslimy, protestanty a katolíky, aby tomuto zlu čelili společně.

Papež František odsoudil radikální islamisty. A nejen je
Foto: repro, tan
Popisek: Papež František

Později také varoval před „katastrofálními“ následky, které by podle něj měl neúspěch nadcházející mezinárodní klimatické konference v Paříži.

Už dopoledne František sloužil mši v areálu nairobské univerzity, kde se i přes deštivé počasí podle Vatikánu sešlo 200 000 až 300 000 lidí. Mimo jiné při ní odsoudil arogantní chování mužů vůči ženám a vyzval k obraně hodnot tradiční rodiny.

Příliš často se z mladých lidí stávají ve jménu Boha extremisté

Do Keni, kde se třetina ze zhruba 45 milionů obyvatel hlásí ke křesťanství, František přiletěl ve středu. Další zastávkou bude v pátek Uganda, po níž bude následovat Středoafrická republika. Podle mluvčího Vatikánu Federica Lombardiho chce papež na „kontinent zasažený problémy, konflikty, nenávistí a násilím“ přivézt „milosrdenství a lásku Boží“.

„Naší společnou vírou je, že Bůh, jemuž se snažíme sloužit, je Bohem míru, jeho svaté jméno nesmí být nikdy zneužíváno k ospravedlňování nenávisti a násilí,“ prohlásil podle agentury AFP nejvyšší představitel katolické církve při ranním setkání s náboženskými činiteli na nunciatuře.

„Vím, jak živá je vaše vzpomínka, kterou zanechaly barbarské útoky v (nairobském nákupním středisku) Westgate Mall, na univerzitě v Garisse a v Mandeře,“ připomněl papež vražedné útoky spáchané somálským islamistickým hnutím Šabáb, které si vyžádaly desítky lidských životů.

„Příliš často se z mladých lidí stávají ve jménu Boha extremisté, aby rozsévali sváry a strach a ničili samu podstatu naší společnosti,“ řekl papež dva týdny po vražedných atentátech v Paříži, které spáchali mladí muslimští radikálové a které stály život 130 lidí.

Papež při mši na nairobské univerzitě brojil proti aroganci mužů vůči ženám

Zejména z tohoto důvodu „ekumenický a mezináboženský dialog není nějakým luxusem, něčím, co není nutné. Je to něco, co náš svět zraněný konflikty vždy potřebuje,“ zdůraznil František.

Později dopoledne papež při mši na nairobské univerzitě brojil proti aroganci mužů vůči ženám a vyzval k obraně tradiční rodiny. „Jsme nabádáni odolávat zvykům, jež podporují aroganci mužů, kteří zraňují ženy nebo jimi pohrdají, kteří nepečují o staré lidi a ohrožují životy nevinných ještě před jejich narozením,“ uvedl František.

Papež završil dnešní program návštěvou sídla Programu OSN pro životní prostředí, kde se vyslovil ke konferenci o klimatu (COP21), která začne v pondělí v Paříži. Zdůraznil, že je důležité, aby se na ní země dohodly. Konferenci vnímá jako důležitý krok v procesu vytvoření nového energetického systému, který bude co nejméně záviset na tuhých palivech a bude se opírat o energie s malým či nulovým obsahem uhlíku.

„Doufám, že COP21 vyústí v uzavření globální dohody na principech solidarity, spravedlnosti, rovnosti a spoluúčasti. Dohoda má přispět k uskutečnění tří cílů, které jsou složité a vzájemně provázané: snížení dopadu klimatických změn, boj proti chudobě a respekt lidské důstojnosti,“ uvedl papež.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…