Papež ostře promluvil proti globálnímu kapitalismu. Je prý nejvyšší čas na změnu

14.07.2015 17:31

Papež František na své tradiční cestě Jižní Amerikou vystoupil proti globálnímu kapitalismu. Místo svého připraveného proslovu improvizoval a vzbudil vášně davů s tím, že je čas na změnu, která je v jejich rukou. Informuje server Common Dreams.

Papež ostře promluvil proti globálnímu kapitalismu. Je prý nejvyšší čas na změnu
Foto: repro, tan
Popisek: Papež František

Papež František v neděli zakončil svoji týdenní cestu Jižní Amerikou nedaleko hlavního města Paraguaye Asunciónu. Setkání se zúčastnily desítky tisíc lidí.

Ve svém proslovu k mládeži se papež ostře vyjadřoval ke globálnímu kapitalismu, který podle něj jen prohlubuje rozdíly ve společnosti. Označil jej mimo jiné za „ďáblův hnůj“, a s ním spojenou „chamtivost po penězích“ za „nenápadnou diktaturu“, která „odsuzuje a zotročuje muže i ženy“.

Papež tímto vynechal svůj předem připravený proslov a obrátil se k davům s tím, že nyní je jejich čas začít něco dělat. „Udělejte nepořádek, ale pak ho pomožte uklidit. Nepořádek, který nám dává svobodná srdce, solidaritu a naději,“ řekl papež František.

Při návštěvě si připomněl i svoji minulost a apeloval i na pomoc bližním a spojitost mezi svobodou a zodpovědností s tím, že každý „má právo na důstojný život“.

Celý text zde

Papežovy proslovy si už vysloužily vlnu kritiky, především od pravicových konzervativců a obhájců svobodného trhu. Někteří jej dokonce označili i za marxistu a komunistu i přesto, že proti komunismu bojoval ve své rodné Argentině.

Ozývají se i hlasy, kterým se nelíbí papežovo vyjadřování se k politickým tématům a podle nichž by se měl držet těch čistě náboženských.

Jeho proslov ale přišel týden po zveřejnění Papežské encykliky, ve které apeluje na představenstvo katolické církve s tím, že je nutné se zabývat změnami klimatu. Podle některých jde o velmi radikální prohlášení.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …