Pár kilomentrů za hranicemi: Žadatelé o azyl se nudí a „zlobí“. Na hlavním vlakovém nádraží tři trestné činy denně

25.10.2017 20:00

Server Wochenblick informuje o problematickém hlavním vlakovém nádraží v Linci, které je podle policie považováno za hlavní centrum kriminality ve městě.

Pár kilomentrů za hranicemi: Žadatelé o azyl se nudí a „zlobí“. Na hlavním vlakovém nádraží tři trestné činy denně
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Čekající na oběd

Třetí největší město Rakouska Linec má problém s kriminalitou. Nepříjemnosti se týkají především hlavního vlakového nádraží, kde bylo jenom za letošní rok spácháno dle zjištění serveru Wochenblick přes devět set kriminálních činů. „Situaci se nedaří zvládat i přes intenzivní spolupráci mezi policií, magistrátem a Österreichische Bundesbahnen (tedy rakouskými železničními drahami),“ konstatuje server.

V posledních měsících došlo k několika zásadním úpravám nádraží, aby byla odstraněna „hluchá místa“, kde panovalo zvýšené riziko a nebezpečí. Stejně tak byly investovány další peníze pro sociální pracovníky. Nic z výše uvedených opatření nepřineslo nápravu. V plánu je mimo jiné také tisk letáků v arabštině, kde budou vypsána pravidla chování v prostorách nádraží. Hlavními narušiteli zdejšího pořádku jsou totiž dle policie žadatelé o azyl.

Policie přímo uvádí, že drtivá většina pachatelů nemá rakouské kořeny. „Jde o uprchlíky, kteří nemají celý den co na práci,“ odkazuje server na vyjádření bezmocné policie. Magistrát uložil charitativní organizaci Caritas, aby shromáždila žadatele o azyl a aby její pracovníci pohybující se v terénu promluvili žadatelům o azyl ze zemí Blízkého východu a Afriky „do duše“. Ačkoli byla také značně posílena přítomnost policie, násilné útoky migrantů se množí geometrickou řadou.

Jak bylo zmíněno výše, v letošním roce dochází v průměru ke třem trestným činům denně. Od drobných krádeží, přes olupování cestujících až po sexuální obtěžování a pokusy o znásilnění. Mnozí z migrantů se navíc bez úmyslu cestovat vlakem shromažďují v prostorách nádraží a obtěžují cestující. „Se zhoršujícím se počasí bude těchto lidí na nádraží opět přibývat,“ obává se zástupce šéfa místní policie Erwin Fuchs.

Starosta Lince Luger z SPÖ tvrdí, že řešením není ani zákaz alkoholu, protože by se tak jeho konzumenti pouze přesunuli na jiné místo. Jak se ostatně již stalo s prodejci drog. „Problémy jsou velmi vážné, ale aspoň se o nich i za přispění naší redakce otevřeně hovoří. Zkraje letošního roku policie sváděla zvýšený počet zločinů na zhoršené počasí. Nám se ovšem podařilo zjistit, že již loni v červnu došlo za pouhý měsíc ke spáchání 50 trestných činů. S ohledem na politickou korektnost a etnický původ většiny pachatelů se o tom však nemluvilo.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…