Pedagog práva dělá jasno v kauze Babišova jmenování premiérem: Do pravomocného rozsudku je nevinný. Zcela

09.09.2017 8:45

Jiří Němec, jenž vyučuje ústavní a správní právo na Metropolitní univerzitě Praha, se zamyslel v souvislosti s kauzou poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) nad presumpcí neviny. „O vině rozhoduje pouze soud,“ uvedl Němec v dnešní MF Dnes.

Pedagog práva dělá jasno v kauze Babišova jmenování premiérem: Do pravomocného rozsudku je nevinný. Zcela
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek

Následně vysvětlil, jak vlastně celý proces probíhá. Aby se totiž celá věc dostala k soudu, jenž jako jediný může rozhodovat o vině a trestu, musí být podána státním zástupcem obžaloba. „Předtím však proběhne trestní řízení vedené policií: právě ona na začátku rozhoduje o zahájení trestního stíhání konkrétní osoby, která se tím okamžikem stává obviněným. Pánem trestního řízení je procesně vždy státní zástupce,“ popsal Němec s tím, že i když mají policisté i státní zástupci velké pravomoci, mají také velkou odpovědnost a povinnost nést následky případných pochybení.

„Policisté, státní zástupci a hlavně soudci musí být procesně – a především na politicích – nezávislí, musí konat podle hesla ‚padni komu padni‘, ale to nemůže znamenat, že by měli být i nekritizovatelní a bez odpovědnosti za svá pochybení. A těžko se mohou divit, že trestní stíhání jakéhokoliv politika těsně před volbami vzbuzuje pochybnosti. Musí to však umět unést – teď i potom důkazně před soudem. I za to jsou placeni,“ dodal Němec.

Závěrem pak zkonstatoval, že již obvinění z trestného činu je závažný zásah do osobnostních práv. „Presumpce neviny až do pravomocného rozsudku však platí pro každého. I pro politika,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…