Pelikánův zákon „Ty buzerante se neříká“: Začala cenzura? Přituhuje

02.05.2016 12:11

V neděli v poledne zablokoval Facebook stránky serveru Echo24, prý kvůli článku o svobodě slova, který nesl titulek „Ministr Pelikán žádá za vtipy o sexuálních menšinách kriminál“. Server proto celý článek zveřejnil v plném znění.

Pelikánův zákon „Ty buzerante se neříká“: Začala cenzura? Přituhuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Průvodem vyvrcholil festival homosexuálů a lesbiček Prague Pride

Text analytičky Lenky Zlámalové pojednává o tom, že z Východu i Západu k nám pronikají trendy, které omezují kritiku a svobodu nazvat věci pravými jmény.

Z neformálního tlaku se přechází k tlaku formálnímu

Západní progresivistický proud se snažil dosud spíš neformálně, silou společenského tlaku, vytlačit kritiku progresivních fenoménů, především pokud jde o identitu. Z neformálního tlaku se ale přes nejrůznější regulace typu genderové rovnosti a antidiskriminačních zákonů přechází k tlaku formálnímu. Teď přituhuje, ministr spravedlnosti Robert Pelikán posílá do vlády novelu trestního zákona, kde navrhuje kriminalizovat kritiku sexuálních menšin.

Celý text je ZDE

Poslední tři roky od nástupu této vládní garnitury jsou pro svobodnou veřejnou debatu kritické. Z východního křídla symbolizují kastraci veřejné diskuse oligarchové v čele s Andrejem Babišem. Ze západního křídla se v tichosti činí progresivisté Jiří Dienstbier, Robert Pelikán a Michaela Marksová-Tominová. O svých plánech nevedou žádnou veřejnou debatu. V tichosti se je snaží propasírovat vládou a sněmovnou, doufajíce, že si toho většinová společnost, která nemá pro jejich agendu pochopení, ale z valné části je jí to jedno, nevšimne.

Je to popření principu, že trestní právo má platit jen na vážné činy

Je to výrazný posun v dosavadních progresivistických snahách. Dosud se regulaci snažili prosazovat přes občanské nebo pracovní právo, kde pečlivě rozšiřovali různé antidiskriminační regulace. Dávali tím aktivistům možnost žalovat v civilních procesech. Tady si ale každý musí sám platit právníky, soudní poplatky a před soudem na své náklady dokazovat své argumenty. Teď ale Pelikán novým paragrafem o kriminalizaci „hanobení sexuální orientace nebo pohlavní identity“ otvírá šanci přímo k trestním oznámením na kritické, ironické nebo zesměšňující projevy.

V trestním právu neprokazuje ten, kdo žaluje. Prokazuje policie na náklady daňových poplatníků. A advokáty na obhajobu před obviněním si musí platit ten, kdo je z nenávisti nařčen. Je to přesně popření principu, že trestní právo, tedy kriminalizace, má platit jen na skutečně vážné činy, které ohrožují společnost. „Všude, kde je to možné, by to mělo být řešeno občanským nebo obchodním právem,“ upozornila před časem na přemíru kriminalizace v rozhovoru pro Týdeník Echo vrchní pražská žalobkyně Lenka Bradáčová.

Kvůli údajně šířené nenávisti už policie zatýká

Až se třeba objeví čistě hodnotová a etická otázka, jestli mají mít transgender lidé právo adoptovat děti nebo podstoupit umělé oplodnění, a někdo si to dovolí kritizovat, aktivisté ho hned můžou žalovat za podněcování k nenávisti podle pohlavní identity.

Celkové atmosféře podléhá i policie, která neváhá kvůli údajně šířené nenávisti zatýkat. Ve Velké Británii, v Kanadě, v Německu. Kancléřka Angela Merkelová požádala osobně zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga, aby se v německé verzi cenzurovaly příspěvky kritické vůči přistěhovalcům. Facebook už se do toho pustil.

Začíná být nepředstavitelné, že by někdo dnes natočil Českou sodu

Závěrem Zlámalová píše, že doba, kdy hned každý považuje kritiku, ironii nebo zesměšnění za hanobení či nenávist, bude hodně nepříjemná. Poukazuje na to, že názory se vždy nejlépe tříbí v ostré kritické debatě. „A obzvláště od elit se vždy očekávalo, že budou tak silné a sebevědomé, že kritiku unesou,“ míní analytička.

Podle ní bude taková doba také nudná. „Začíná být skoro nepředstavitelné, že by dnes někdo mohl na aktuální společenská a politická témata natočit satiru typu Česká soda z 90. let, kdy se do vaničky s pracím práškem dávalo černé a vytahovalo bílé dítě se slovy ‚dočista dočista‘. Vysílala se skeč reklamy na Škodu Henlein a ke každému balení německého výrobku se přidával ‚malý esesáček zdarma‘. Neschopnost unést kritiku je znak vyměklé civilizace, která nemá moc šancí být úspěšná,“ uzavírá Lenka Zlámalová své zamyšlení.

Měl by řešit sto důležitějších věcí

To, že Robert Pelikán v návrhu trestního zákona počítá s tím, že si až na dva roky půjde posedět každý, kdo nadává lidem za sexuální orientaci, se setkalo u řady politiků s nesouhlasem. „Myslím si, že Robert Pelikán by měl řešit asi sto mnohem důležitějších a prioritnějších věcí, které ohrožují důvěru v právní stát a spravedlnost v naší zemi vůbec. Rád mu osobně poradím, které to jsou, kdyby to ministr spravedlnosti netušil,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda STAN Petr Gazdík.

Návrh je v rozporu s ústavně garantovaným právem svobody slova

„Ministr spravedlnosti Pelikán chce implementovat ‚náhubek‘ pro kohokoli, kdo by si dovolil říct svůj názor. Jinak řečeno, ‚řekni něco, co se nám nelíbí, a my tě zavřeme‘. Je zřejmé, že je tento návrh jasně v rozporu s ústavně garantovaným právem svobody slova. Dovede si vůbec představit, co by tento návrh znamenal v praxi? Budeme kategoricky proti a budeme chránit státem zaručená práva občanů této země. Podle mě by se ministerstvo spravedlnosti mělo zabývat skutečně důležitými tématy jako například problematikou exekutorů. Tam je tragická situace,“ sdělil předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

SPD je proti omezování svobodné kritiky

„V našem hnutí SPD jsme důrazně proti jakýmkoli krokům, které budou omezovat svobodnou kritiku a vyjadřování názorů jakkoli kritických – byť jednou z největších obětí mediální nenávisti, manipulace, lží a mediálního veřejného hanobení jsme my. Pan ministr by měl nastavit justiční systém tak, aby chránil oběti mediálních štvavých a dehonestujících kampaní – ať už je obětí kdokoli, jelikož selektivní trestání nepatří do demokracie. Ale tento úkol je evidentně nad schopnosti pana ministra i hnutí ANO,“ říká předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Komunista: Z reklamy homosexuality je lepkavý opruz

„Tady se nadává – beztrestně a často neurvale – i těm, kdo nás zachránili před nacistickou genocidou. Klidně i hlavě státu či statisícům lidí, díky nimž tu už býval vstup zakázán nouzi i existenčnímu vyděračství – a také privatizační galerka si pak měla co nakrást. Ministerstvo mající strážit spravedlnost hází mrtvého brouka. Tím menší právo má asistovat křeči, která chce menšinám, jimž učaroval jiný sex, nadělit jakési aristokratické výsady. Z barnumské reklamy homosexuality je lepkavý opruz už dávno. Pár procent populace vynáší do nebes jako kastu vyvolených. Hlavně to provokuje i reakce, které neskrblí ani peprnějším slovníkem. Můj styl to není, tím méně ovšem důvod k trestům vězení. Tam patří jiní dárečci. Například ti, kdo vydrancovali OKD – i kdo jim to ‚legalizovali‘ – a teď chtějí ‚znárodnit‘ i tuhle černou díru. Hodlá snad ministerstvo mající garantovat vládu práva jen mlčky registrovat i takové zvěrstvo?“ uvedl Josef Skála, protikandidát Vojtěcha Filipa na funkci předsedy KSČM.

Topkařka: V Pelikánových návrzích je nebezpečí cenzury

„Jde o nesmyslný, zbytečný návrh. Ke každému člověku je třeba přistupovat s úctou k jeho lidské důstojnosti. Ke každému člověku bez rozdílu. A žádná umělá konstrukce nemůže nahradit tento základní postulát. V návrzích pana ministra Pelikána můžeme vidět nebezpečí cenzury a autocenzury. Možná pan ministr Pelikán chce, aby jeho ministerstvo bylo přejmenováno na ministerstvo lásky podle George Orwella. Občané by – podle mých informací – přivítali spíše kvalitnější práci ministerstva spravedlnosti, například ve fungování soudů,“ říká místopředsedkyně TOP 09 Jitka Chalánková.

Veleba: Pelikán je mladý, nevyzrálý muž

„Předně si myslím, že Babišovi není potřeba tímto způsobem lovit další voliče. Pokud se týká pana Pelikána, je to mladý, nevyzrálý muž, který si vyrábí své individuální zákony. Toto je jeden z nich šitý přímo jemu na míru a je třeba ho s tím vyhodit. Udělám všechno v senátu pro to, aby se tak stalo,“ vyslovil se proti zákonu předseda SPO a senátor Jan Veleba.

Lidovec: LGBT komunitě to vůbec nepomůže

„Celá novela je jeden velký nesmysl, který LGBT komunitě vůbec nepomůže, ale povede ke skrytým projevům vůči menšinám. Bude to mít stejný efekt jako zákaz olizování zábradlí v obecné škole. Ale za nejhorší považuji lži pana Pelikána, že to po nás chce EU. Nepožaduje. Současná úprava je v pořádku. Je to další nesmysl, který udělali naši úředníci, kteří chtějí vše zase svalit na Brusel. Chtěl bych někdy skutečně vidět toho, kdo podobné nesmysly vymýšlí,“ zdůraznil europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Komunista Ondráček mluví o gayích jako o bukvicích

Bývalý policista, nyní komunistický poslanec Zdeněk Ondráček se nedávno pustil do „bukvic“. Takové označení pro sexuální menšinu totiž Ondráček použil na svém profesním profilu. To vše navíc zasadil do kontextu s údajným příchodem migrantů do Česka. Upozornil na to server Lidovky.cz.

„Začínám být přesvědčen, že tato vláda umí jenom kecat, ale skutek utek. Uvidíte, že vláda nakonec podlehne a migranti budou přicházet. Společně s nimi i kriminalita (a to nejen majetková). Myslím, že je už na čase začít diskutovat, co dál se zajištěním bezpečnosti. Nevěřím totiž, že se můžeme plně spoléhat jen na Policii ČR, popřípadě pomoc několika stovek vojáků. Bude jich málo,“ napsal na sociální síť s tím, že obě složky mají údajně nouzi o „muže a chlapy“.

Právě to v něm prý vyvolává obavy. „Kdo nás tedy bude bránit? Budeme zakládat domobrany, pokud ano, tak na jaké platformě?“ pokládá otázky svým fanouškům na sociální sítí. „Kdo by se dnes chtěl válet v bahně, mít na nohou pevnou obuv tři a více dní a ještě k tomu poslouchat povely. Být mužem není in (v módě, pozn. red.). Být in znamená mít řádně vyholené podpaží, hruď a další části těla nebo se veřejně hlásit mezi ‚bukvice‘. Co takhle si zaskočit si na manikúru či pedikúru nebo podebatovat o vhodném pleťovém krému na akné,“ pokračoval dále ve své myšlence komunistický poslanec.

Celý text je ZDE

Ondráčkův výrok o „bukvicích“ před několika dny ostře zkritizoval v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz komunistický poslanec Jiří Dolejš. „Kolega promine, ale chlapák se nepozná, že smrdí a nadává na ‚bukvice‘, ale že se chová fér a statečně,“ vzkázal Ondráčkovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…