Peníze občanů jsou prý v ohrožení. Národní banka chystá zákrok

03.10.2013 7:56

Největší kampeličce v Česku hrozí pád. Tématu se dnes věnuje Právo a informuje, že na konci září ČNB odebrala licenci Metropolitnímu spořitelnímu družstvu. Záložna se chystá podat proti rozhodnutí rozklad.

Peníze občanů jsou prý v ohrožení. Národní banka chystá zákrok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Mluvčí České národní banky Marek Petruš uvedl, že do pravomocného rozhodnutí nebude ČNB zveřejňovat jakékoli podrobnosti.

Deník Právo vysvětluje, že ČNB vyčítá Metropolitnímu spořitelnímu družstvu neobezřetnost při poskytování úvěrů a další údajná pochybení, která prý mohou souviset s podezřením policie z podílu MSD na údajném vyvádění peněz do zahraničí. Policii se však toto nepodařilo prokázat.

MSD má více než 14 tisíc klientů a vklady kolem 13 miliard korun. Je tak největší družstevní záložnou v Česku. Nyní jí hrozí likvidace. Proti rozhodnutí ČNB však hodlá podat rozklad. MSD se v posledních letech stala na trhu družstevních záložen jedničkou. Od října 2010 do dubna 2013 zdesateronásobila svoji bilanční sumu.

ČNB bude přísnější

Podle informací deníku Právo ČNB přitvrzuje. Hodlá prý tvrdě postupovat i proti jiným záložnám. Nyní vede správní řízení také s družstevní záložnou WPB Capital. V loňském roce již padla ostravská záložna Unibon.

Právo uvádí, že experti jsou přesvědčeni, že verdikt ČNB nad MSD může zásadně poškodit pověst rychle rostoucích kampeliček. Ty prý začaly přetahovat klienty bankám hlavně díky vyšším úrokům u spořících vkladů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…