Pět renomovaných odborníků sepsalo dějiny Ruska

16.06.2017 10:27

Nové Dějiny Ruska, které vydává Nakladatelství Lidových novin, jsou kolektivní prací pěti českých historiček a historiků. V chronologicky vymezených částech (Kyjevská Rus, Moskevská Rus, 18. století, 19. století, sovětské období ruských dějin, Rusko po roce 1991) jsou zmapovány hlavní vývojové linie ruských dějin od raného středověku až do současnosti.

Pět renomovaných odborníků sepsalo dějiny Ruska
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ve vzpomínkovém komplexu Vítězství na Pokloné hoře v Moskvě

Vedle zachycení klíčových událostí politického rázu autoři věnují pozornost také otázkám hospodářského, sociálního, kulturního a náboženského vývoje Ruska. Jedním z hlavních cílů je přiblížit českému čtenáři ruské dějiny způsobem reflektujícím nejnovější výsledky světového bádání.

Od roku, kdy v nakladatelství Lidové noviny spatřily světlo světa Dějiny Ruska autorů Milana Švankmajera, Václava Vebera, Zdeňka Sládka a Vladislava Moulise, uplynulo již více než dvacet let. O jejich oblibě svědčí četné dotisky, úpravy i doplnění. Dějiny Ruska z „Lidovek“ se staly nedílnou součástí mnoha českých knihoven a jsou často tím prvním, po čem sáhne nejeden student či člověk se zájmem o ruskou zemi a její pohnuté osudy.

„Dvacet let je však i doba, kdy dospěla nová generace českých rusistů a historiků a s nimi i nové pohledy, ale především nové možnosti, nová literatura či objevné interpretace známých i dosud opomíjených pramenů. A tak jsme s úctou ke generaci učitelů, ale s vlastními názory a pohledy na minulost začali psát „nové“ Dějiny Ruska," uvádí stránky nakladatele k více jak pěti set stránkové knize.

reklama

autor: tan

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…