Petr Hampl a Miroslava Němcová si povídali v rádiu o Zemanovi a Rusku. Takto to dopadlo

24.03.2015 20:27

Dva vyznavači pravicových názorů se střetli na Českém rozhlase 6 v debatě o cestě prezidenta Zemana na oslavy konce druhé světové války do Moskvy. Jejich ideová spřízněnost se ale příliš neprojevovala. Sociolog Petr Hampl prezidenta hájil, zatímco bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny za ODS Miroslava Němcová dala průchod svému zděšení. Nelíbí se jí prý už to, jak Rusové oslavy pojímají.

Petr Hampl a Miroslava Němcová si povídali v rádiu o Zemanovi a Rusku. Takto to dopadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Podle Hampla je Zemanova účast na oslavách v Moskvě nejen vhodná, ale také velmi důležitá. Zejména proto, že může přispět k opětovnému rozvinutí tradičně silného obchodního spojení obou zemí.

„Rusové rádi obchodovali s Čechy odjakživa, poskytovali nám dobré podmínky, a byla by veliká škoda to zahodit,“ uvedl. Lidé, kteří se živí normální prací, podle něj vědí, jak je těžké získat zakázku a udržet pracovní místa. A také to, jakou by ztráta ruského trhu byla neštěstím. Proto je podle něj vhodné udržovat vztahy na bázi vzájemné slušnosti.

Hampl zmínil i morální důvody pro gesto vstřícnosti vůči Rusku. Ty podle něj vyházejí z dědictví společného boje proti fašismu za druhé světové války. „Žijeme v době, kdy Evropa začíná být plná antisemitismu, množí se útoky na synagogy, a v rámci toho se zpochybňuje, jestli události druhé světové války byly tak špatné. Je důležité dát najevo, že nepokládáme to, co se dělo mezi lety 1938 a 1945, za přijatelné,“ řekl k tomu a neodpustil si poznámku, že postoj prezidenta Zemana k dění na Ukrajině považuje za správný.

Naopak Miroslava Němcová, bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny z ODS, je přesvědčena, že by prezident nikam jezdit neměl. Tím by prý ctil rozhodnutí hlav západních států, které se většinou do Moskvy nechystají.

Pokud jde o připomínku konce druhé světové války, nelze podle Němcové opomíjet ani to, co po ní následovalo. „My jako Československo jsme byli Sovětským svazem, ale také Spojenými státy americkými osvobozováni, na druhé straně nám Sovětský svaz přinesl nesmírné utrpení a 40 let totality,“ zmínila. Právě k těmto stinnějším stránkám vzájemných vztahů podle ní odkazuje současné chování Ruska, které porušuje mezinárodní právo.

„Nemáme v žádném případě stvrzovat tento režim, postavit se na tribunu vedle Kadyrova, Kim Čong-una a dělat stafáž tomuhle divadlu, které inscenuje Putin,“ namítla Němcová. Jedná se prý o morální hazard s naší mezinárodní pověstí.

„Rusko se zásadně rozešlo s hodnotami, které tvoří současný svět,“ dodala poslankyně ODS. Ta navíc pochybuje i o tom, zda forma oslav výročí konce války, kterou Rusové zvolili, je vhodná. „To divadlo, které v Moskvě bude, 15 tisíc vojáků, nejmodernější zbraně, to přece není pocta padlým vojákům,“ protestovala. Pocta hrdinům se podle ní dělá v pokoře, tiše a se skloněnou hlavou, ne za řinčení zbraní.

Němcová ještě přidala zkušenost z Polska, tradičního spojence, který nám prý přestává rozumět. „Minulý týden jsem byla v Polsku a musím říci, že odklon polské veřejnosti od Čechů je naprosto nevídaný. Nechápou nás, nerozumí nám, ptají se mě, proč náš prezident do Moskvy pojede, a jak je to možné, že jsme najednou takoví rusofilové,“ tlumočila zkušenost. Poláci prý nechápou, jak jsme mohli zapomenout na vše, čím jsme si prošli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…