Piráti a zelení půjdou v hradeckém kraji do voleb společně

09.11.2015 9:40

Česká pirátská strana a Strana zelených budou v příštích krajských volbách v hradeckém kraji kandidovat společně. Koaliční smlouvu by zástupci obou subjektů měli podepsat do konce roku, ve stejném termínu by mělo být známé jméno lídra, informoval ČTK předseda Strany zelených v hradeckém kraji Michal Kudrnáč.

Piráti a zelení půjdou v hradeckém kraji do voleb společně
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Koalice ponese název Piráti a Strana zelených. „Naše spojení vychází jak z úspěšné spolupráce na komunální úrovni, tak ze základní programové shody. Chceme kraj, kde může každý prožít svůj život svobodně a naplno. Otevřenost, kvalitní vzdělávání a veřejné služby, využití nových technologií a zapojení občanů do rozhodování, to jsou podle nás klíče k prosperitě,“ uvedl Kudrnáč. Krajský předseda České pirátské strany Stanislav Štipl uvedl, že koalice bude chtít vytvořit klub zastupitelů nezávislý na krajské pokladně, trafikách v dozorčích radách a úplatcích.

Minulé krajské volby v hradeckém kraji vyhrála ČSSD před KSČM, které se dohodly na vytvoření koalice. Do zastupitelstva se dostali také zástupci Koalice pro Královéhradecký kraj, ODS, koalice TOP 09 a STAN a také Východočechů. Strana zelených kandidovala společně s hnutím Změna v koalici pod názvem Změna pro Královéhradecký kraj a získala 4,09 procenta hlasů. Česká pirátská strana ve volbách v roce 2012 kandidovala samostatně a získala 1,90 procenta hlasů voličů. Současný hejtman hradeckého kraje a senátor Lubomír Franc již oznámil, že svou funkci v čele kraje nebude obhajovat.

Do voleb by jako lídři měli jít například šéf krkonošských horských záchranářů Adolf Klepš (TOP 09), poslanec a starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD) či náměstek hradeckého hejtmana Otakar Ruml (KSČM). V čele kandidátky STAN a Východočechů budou starosta Vrchlabí Jan Sobotka a poslankyně Martina Berdychová, o jejich pořadí se rozhodne do konce ledna. Post lídra krajské kandidátky ANO odmítl šéf textilky Juta Jiří Hlavatý, v čele by se měla objevit náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…