Plzeň je Evropským hlavním městem kultury pro rok 2015. Městu přinese dvě akce denně

01.01.2015 9:09

Plzeň se ode dneška stává za Českou republiku Evropským hlavním městem kultury pro rok 2015 (EHMK). Slavnostní zahájení se bude konat 17. ledna. Nabídne přes 600 akcí, většinou dvě denně. Lidé se mohou těšit například na festival nového cirkusu, kdy se přes 60 představení odehraje v cirkusových stanech ve městě, ale také v divadle a mezi paneláky. Zakončení projektu, jenž má rozpočet zhruba 430 milionů korun, bude 12. prosince.

Plzeň je Evropským hlavním městem kultury pro rok 2015. Městu přinese dvě akce denně
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Sezona nového cirkusu patří mezi jednu z osmi hlavních programových linií EHMK. Připraveny jsou unikátní výstavy věnované plzeňskému rodákovi Jiřímu Trnkovi, portréty novozélandských Maorů od Gottfrieda Lindauera, velká expozice současného evropského designu, ale také divadlo, tanec, projekty integrující veřejnost a další.

Poprvé v ČR vystoupí v Plzni kapela z USA Lynyrd Skynyrd

Přijedou stovky účinkujících ze zahraničí, na programu je například prestižní EU-Japan Fest, který představí japonskou tradiční i moderní kulturu. Z hudebních hvězd v Plzni zahraje na velkém koncertu americká kapela Lynyrd Skynyrd, která v ČR dosud nehrála. V Plzni bude také speciální edice festivalu Rock for People, pořadatelé očekávají účast až 20.000 lidí, vystoupí hudebníci ze všech 28 členských států EU. Podrobný program je na www.plzen2015.cz.

Do Plzně letos přijelo o 18 procent návštěvníků více

Cílem projektu EHMK je změnit vnímání Plzně jako konzervativního průmyslového sídla na město, v němž je dobré žít a navštívit jej. Už v roce 2014 Plzeň díky titulu začala více zajímat turisty. Přijelo jich o 18 procent více než předešlý rok. V roce 2015 by město rádo zvýšilo počet návštěvníků o 30 procent, v dalších dvou letech o desetinu.

O získání titulu EHMK rozhodla v roce 2010 mezinárodní porota. Plzeň letos evropskou kulturu reprezentuje spolu s belgickým městem Mons.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…