Podívejte se, za kolik pražská primátorka Krnáčová a její blízcí cestují do zahraničí

27.06.2015 21:11

Politika není jen tvrdý boj, ale i relax. Alespoň to lze vyčíst z přehledu zahraničních cest špiček pražského magistrátu. Socialista Dolínek si zaletěl do Číny, Eliška Kaplická se mrkla do Cannes a její šéfka Adriana Krnáčová? Ta je na tom nejlíp. Jezdí často, ráda, akorát se o tom moc nemluví. Proč? Na to se pokoušely ParlamentníListy.cz získat odpověď.

Podívejte se, za kolik pražská primátorka Krnáčová a její blízcí cestují do zahraničí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka Prahy Adriana Krnáčová

Tento týden na pražském magistrátu proběhlo dohadovací řízení, vyvolané ze strany ANO. Hnutí se nelíbilo, že na posledním zastupitelstvu jejich koaliční partner opakovaně nehlasoval pro společné návrhy. „Zastupitelé z Trojkoalice nejméně u 37 bodů nehlasovali za koaličně dohodnuté návrhy,“ píše se v dopise, kterým  ANO oslovilo Trojkoalici. ParlamentníListy.cz den před klíčovým jednáním sháněly primátorku Krnáčovou, aby zjistily její postoj k celé věci. Nebrala ale telefony, na SMS nereagovala, tiskový mluvčí nevěděl, kde je, několik telefonátů na pevné linky na magistrát zůstalo němých a radní? „Nevím, kde je, proč? Co se děje?" zněla nejčastější odpověď.

Světlo do případu nevnesla ani řada přímých dotazů na kolegy Krnáčové. Je-li přítomná, nebo je v zahraničí, někteří ani nevěděli. „Pevně věřím, že důvod její absence je již dlouhodobý (plánovaný) a není vyvolán vámi zmíněným dohodovacím řízením, kterého by se paní primátorka nechtěla účastnit," vysvětlil ParlamentnímListům.cz lidovecký radní Jan Wolf. „Vytrženo z kontextu a bez znalostí koaličních mechanismů to může působit zvláštně, ale vzhledem k nabitému programu primátorky a množství různých jednání, mi jedna absence u koaličního jednání, kterých ještě bude na toto téma řada, a kde ANO reprezentují další představitelé, nepřijde nijak neobvyklá," uzavřel bez vytáček Patrik Nacher, zastupitel hnutí ANO na magistrátu. Další namátkou vybraní radní z tohoto hnutí, například Libor Hadrava či Radek Lacko, i přes opakovaný dotaz nechtěli reagovat. Prostě ticho po pěšině. Absenci primátorky potvrdil až Michal Hašek, šéf zastupitelského klubu ANO a náměstek Matěj Stropnický. „Paní primátorka měla dlouho plánovanou návštěvu Hamburku, našeho partnerského města. K tomu nemám zvláštního co dodat," řekl ParlamentnímListům.cz syn ministra obrany. „Nebude přítomná, je v zahraničí," dodal Hašek.

I proto se redakce rozhodla zmapovat některé z jejich zahraničních cest, což se nakonec ukázalo jako pěkně tvrdý oříšek. O tom, že je nyní primátorka v Hamburku, jsme věděli. O tom, že byla v americkém Chicagu odhalit sochu Václava Havla, se dokonce psalo. Jenomže jaké jsou náklady na tyto služební cesty? K tomu se nikdo nedostane, jelikož se to neví. „Aktuálnější informace nemám k dispozici," řekl ParlamentnímListům.cz mluvčí Prahy Vít Hofman. Záznamy, které má, totiž končí 22. května. Červen, v němž se zmíněné dvě zahraniční cesty uskutečnily, chybí. „Jak jsem již psal, aktuálnější údaje zahraničních cest nemám k dispozici," doplnil.

Co tedy víme? Oranžový náměstek Petr Dolínek si zajel do Vídně, kde proběhla "výměna informací a zkušeností v oblasti městské hromadné dopravy". Tato jistě zajímavá štace vyšla na 19 473 korun. Za co přesně, a co konkrétně si tam Dolínek vyměnil, nevíme. Za 15 623 si následně zajel do Bruselu, kde se na konci ledna konal ples. Nutno dodat, že zde nechyběla ani primátorka Krnáčová či radní Jana Plamínková ze soukolí SZ, KDU-ČSL, STAN. Cestovatel Dolínek byl rovněž v Číně, cesta vyšla na 48 704 korun. Na otázky ParlamentníchListů.cz však nereagoval ani on, ani Jaroslav Tvrdík. Co se domluvilo, byl schopen tlumočit pouze hejtman Michal Hašek. Ostatní zástupci soc. dem. dělali, že neslyší, jejich asistentky taktéž.

A nyní k Adrianě Krnáčové. Konec ledna, to byl již zmíněný ples, v únoru v Belgii účast na 110. plenárním zasedání Výboru regionů, která prý nic nestála, následovalo Cannes za 163 455 korun, kde dělal primátorce garde zcela neviditelný Miroslav Ludvík z ČSSD. Na to si v březnu zajela do Ženevy za 25 727 korun z rozpočtu radnice, poté v dubnu opět do Bruselu a tam naše stopa končí. Poslední dvě cesty jsou zahaleny rouškou tajemství a neví o nich ani její nejbližší. „Pochopte, že tým paní primátorky je zcela separovaný od zbytku radnice, ona se s nikým nebaví, vyjma toho, když vykřikne, že má s nějakým Koutníkem z Lidovek domluvený rozhovor, jak šéfuje Praze a jak je skvělá," řekl naší redakci jeden z koaličních politiků. „Takže o tom, zdali někde je, nebo není, ví tak možná Březina, anebo někdo z lidí na sekretariátu, ale to je tak všechno," uzavřel rozzlobeně s tím, že ze strany primátorky "nic nefunguje".

Pokud vynecháme osobní rovinu možného sporu, důležité budou výsledky. Pakliže jede politik do zahraničí, jistě k tomu má důvod a něco od toho očekává. To však není případ PR týmu pražské primátorky. Ze zahraničních cest se totiž velmi těžko hledá jakýkoli výstup. Prakticky žádné médium o misích Adriany Krnáčové neinformuje. Výjimku nepředstavuje dokonce ani oficiální web hlavního města Prahy. Pokud byste, stejně jako my, hledali fotografie z Ameriky, z plesů či konferencí, za rok 2014 ani za letošek nenajdete jedinou. Videozáznam? Taktéž žádný. O to absurdnější je, že v oddělení komunikace pražské primátorky sedí deset lidí. Funkcemi jako mediální asistentka, mediální asistent anebo referent se to mezi nimi jen hemží. Nic jsme nenašli ani na stránkách hnutí ANO, kde je pro změnu zřízena divize komunikace a divize nových médií. Ta by zasloužila změnu názvu, protože "nejnovější" článek o primátorce pochází z kraje dubna letošního roku. Mimochodem jde o rubriku "makáme", kterou v ANO zřídili.

Nezbývá než čekat, že se někdy něco dozvíme. Mimochodem o tom, že má Krnáčová problém, svědčí i její rapidně klesající popularita. U agentury Phoenix propadla z druhého až na jedenácté místo. Jak pro METRO komentovalo hned několik politologů, když už něco „Adriana řekne, je to vulgární a lidem se to příčí". Čekali byste nějaké speciální PR od jejích lidí? Tak to byste se načekali, žádné analýzy se podle našich informací nekonaly. A Babiš? Tomu prý je to úplně jedno, co nějaká Krnáčová dělá, vzkázal jeho kolega.  

Plusem Adriany Krnáčové budiž skutečnost, kterou nám zmínil její tiskový mluvčí. Když prý něco platí, tak víceméně ze svého. „Jediný fond, který paní primátorka využívá, je reprezentační fond, který slouží zejména na občerstvení návštěv. Ostatní výdaje si hradí sama," přiblížil trpký osud zástupkyně ANO Vít Hofman z oddělení komunikace. Z platu 100 070 měsíčně, dodejme úplným závěrem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…