Podle Británie nelze uznat územní zisky ukrajinských povstalců

08.02.2015 8:21

Součástí případné mírové dohody mezi ukrajinskou vládou a proruskými povstalci nebude uznání územních zisků rebelů. Řekl to britský ministr zahraničí Philip Hammond v Mnichově, kde na bezpečnostní konferenci jednají vysocí představitelé USA, EU, Ukrajiny a Ruska.

Podle Británie nelze uznat územní zisky ukrajinských povstalců
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Mírová dohoda podle něj nicméně musí vzít v potaz územní změny, jaké nastaly od září, kdy bylo v Minsku dohodnuto příměří. To však ani jedna ze stran nedodržovala. "Neznamená to ale, že by vojenské zisky měly být obecně považovány za neměnnou realitu," dodal Hammond, citovaný agenturou Reuters.

Británie souhlasí se stanoviskem Německa a Francie

Právě území dobytá rebely, především pak jejich postup u města Debalceve, jsou údajně problematickou součástí německo-francouzské mírové iniciativy. Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande o ní informovali ve čtvrtek a v pátek v Kyjevě a v Moskvě. Hlava Francie se dnes v televizi vyslovila pro zvážení větší autonomie rebelů a území, jež nyní kontrolují.

Detaily případné mírové dohody nebyly zveřejněny. Podle Hammonda nebyla jednání obou politiků s ruským prezidentem Vladimirem Putinem jednoduchá. "Nebylo to tak, že by Rusové řekli 'jasně, fajn, tak to uděláme po vašem'," uvedl Hammond.

Británie podle něj souhlasí se stanoviskem Německa a Francie, že k míru na Ukrajině by nepomohly dodávky zbraní Západem a že jediným řešením krize jsou politická jednání.

Návrh dohody, kterou Hollande označil za jednu z posledních šancí jak předejít válce, prý počítá mimo jiné s větším demilitarizovaným pásmem. Podle francouzského prezidenta by toto pásmo na každé straně demarkační linie sahalo do hloubky 50 až 70 kilometrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…