Podle Zemana by minimální mzda měla vzrůst na 40 procent průměrné

14.01.2014 19:59

Minimální mzda by měla vzrůst na 40 procent průměrné mzdy, tedy necelých 10.000 Kč. Řekl to dnes prezident Miloš Zeman při své návštěvě Sokolova. Podle Zemana jde o trend, který prosazují i jiné vyspělé země. Zeman také řekl, že navrhne, aby se důchody valorizovaly pravidelně a všem o stejnou částku, nikoli procentuálně jako dosud.

Podle Zemana by minimální mzda měla vzrůst na 40 procent průměrné
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman na návštěvě Karlových Varů

"Když jsem byl jako první prezident na tripartitě, tehdejší premiér Petr Nečas řekl, že se minimální mzda zvedne jen přes jeho politickou mrtvolu. A stalo se. Částečné zvýšení minimální mzdy zavedla už Rusnokova vláda, i když jen z 8000 na 8500 korun. I to je ale pro řadu lidí podstatné," uvedl Zeman.

Jak dnes řekl, na navyšování minimální mzdy se dohodla i vládní koalice v Německu, ačkoli tam je minimální mzda podstatně vyšší než v Česku a navýšení prosazuje i Barack Obama v USA. Pokud by se minimální mzda zvedla na 40 procent průměrné, bylo by to v Česku zhruba 10.000 korun, řekl Zeman. Podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí loni průměrná hrubá mzda činila 24.836 korun.

Právě v Karlovarském kraji je průměrná mzda nejnižší v celém Česku. Podle posledních údajů za třetí čtvrtletí loňského roku dosahovala 21.249 korun. Proti stejnému období v loňském roce se mzda zvýšila o 313 korun, což je o 1,5 procenta. Po započtení inflace je ale nárůst jen o 0,3 procenta. Většina zaměstnanců, ale na průměrnou mzdu nedosáhne a velká část jich pracuje za minimální mzdu.

Důchody by měly sledovat inflaci a růst mezd

Zeman také zkritizoval navýšení schválená bývalým ministrem Jaromírem Drábkem, která důchodcům přidala 45 korun. Valorizace důchodů by se podle Zemana měla odvíjet od inflace a růstu průměrné mzdy. "Procentuální navýšení přidává více těm s vyššími důchody a rozevírají se tak nůžky mezi starodůchodci a novodůchodci," dodal Zeman.

Důchody se pravidelně valorizují. Bývalá vláda Petra Nečase přidávání zbrzdila, chtěla tak šetřit a nezvyšovat schodek rozpočtu. Loni v lednu procentní část penze, která se počítá podle výdělku a odpracovaných let, rostla o 1,6 procenta. Pevná část penze, která je pro všechny stejná, se zvedla o 40 korun na 2270 korun. V roce 2011 se procentní část zvýšila o 3,9 procenta a pevná o 60 korun. Od letošního ledna vzrostly důchody o deset korun v pevné části a o 0,4 procenta v procentní části, celkem tedy průměrně o 45 korun. Přidávání je totiž vázáno také na růst reálné mzdy, a ta v Česku klesla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…