Podlézání, hanebnost, odklon od dosavadní zahraniční politiky. Zeman sklízí kritiku za slova pro čínskou televizi

31.10.2014 15:40

Zeman sklízí kritiku za svá slova pro čínskou státní televizi CCTV. „Podlézání, hanebnost, odklon od dosavadní zahraniční politiky České republiky." Tak to vidí politici oslovení deníkem Echo24.cz. Zeman se totiž nechal slyšet, že do Číny nepřijel poučovat o lidských právech, ale aby se naučil, jak stabilizovat společnost.

Podlézání, hanebnost, odklon od dosavadní zahraniční politiky. Zeman sklízí kritiku za slova pro čínskou televizi
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Pekingu

„Zdá se, že pan prezident Zeman se chce učit, jak stavět koncentrační tábory, kam se zavírají političtí protivníci,“ hodnotí velmi tvrdě slova hlavy státu v Číně poslanec TOP 09 Daniel Korte.

Server Echo24.cz si totiž spolu s Kortem všímá Zemanova kontroverzního výroku pro čínskou státní televizi CCTV. Použil příměr ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), že ve vztazích Česka a Číny dochází k určitému resetu. „To je ten reset: Nepoučujeme o tržním hospodářství či o lidských právech nebo o něčem podobném. Naopak se snažíme se poučit. A já jsem v Číně, abych se učil, jak zvýšit ekonomický růst a jak stabilizovat společnost,“ prohlásil Zeman.

Českou hlavu státu za toto vyjádření kritizuje i poslanec ANO Martin Komárek, který prý jinak se Zemanovým postojem k Číně souhlasí. „Je bezvadné, že Miloš Zeman prolamoval ledy ve vztazích s Čínou, protože ty mají být pragmatické, ne ideologické. I když si myslíme o čínské vládě, že není tak úplně dokonalá, tak rozhodně tu zemi vede kupředu, ne dozadu. A prostor lidských práv se tam nezužuje, ale rozšiřuje. Byť není na standardní evropské úrovni,“ uvedl podle serveru Echo24.cz Komárek.

Zašel příliš daleko

Jenže Martinovi Komárkovi se zdá, že Zeman zašel zbytečně daleko.  „Ale on zašel v tom prolamování ledů příliš daleko. Někdo by řekl, že čínské vládě až příliš podlézal. A tento jeho výrok bych právě dal do kategorie přílišného podlézání.“

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek zařadil tento Zemanův výrok mezi ty, které prý potvrzují, že se prezident „hanebně“ odklonil od priorit české zahraniční politiky a zbavil ji jediné skutečné autority - důrazu na dodržování lidských práv.

Zeman prý obdivuje autoritářský způsob vládnutí

Jak deníku Echo24.cz řekl bývalý předseda vlády v rámci federace Petr Pithart z KDU-ČSL, ucelený obrázek o Zemanovi dostaneme, když si dáme dohromady jeho důvěru v ruského prezidenta Vladimira Putina s nejnovějším výrokem v Číně. „Z toho jasně vychází, že on už i veřejně obdivuje autoritářský způsob vládnutí. Nejspíše proto, že by tak sám chtěl vládnout,“ uvedl trpce Pithart.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…