Podraz. Velké strany omezily demokracii, zlobí se aktivista a politik

12.09.2016 7:11

Místopředseda Svobodných František Matějka se na blogu iDnes.cz rozepsal o nebezpečné záležitosti, která jaksi unikla pozornosti hlavních médií. Zavedené strany se prý pokusily zabetonovat v parlamentu a zbavit se mimoparlamentní konkurence, např. Svobodných v čele s europoslancem Petrem Machem.

Podraz. Velké strany omezily demokracii, zlobí se aktivista a politik
Foto: facebook
Popisek: František Matějka

„Byl zřízen nový úřad se sídlem v Brně, který bude kontrolovat všechny politické strany v ČR a který má obrovské pravomoci. V jeho čele bude pět lidí se šestiletým mandátem, přičemž tito lidé budou jmenováni stranami v parlamentu. V takovém případě si můžeme o nezávislosti, zejména před volbami a při ohrožení jejich výměnou ve sněmovně či senátu, nechat jen zdát,“ poznamenal kousavě místopředseda Svobodných.

Úřad bude moct nahlížet do účetnictví stran a podle Matějky nelze vyloučit, že se tak bude dít na zakázku. Zákon o kontrolování hospodaření stran je prý napsán tak, že ho lze vykládat různě. Výsledek kontrol může vyústit i v pozastavení příspěvků od státu prověřovaným stranám.

Celý komentář naleznete zde.

„Nově mají politické strany možnost založit si vlastní politický institut jako neziskovou organizaci. Tyto neziskovky mají právo na automatický příjem peněz ze státního rozpočtu, a to každý rok ve výši 10 % z celkových příjmů strany za mandáty, tedy nad rámec dosavadních peněz pro strany ze státní kasy. Aby však nenechaly nic náhodě a peníze občanů skončily jen u těch, kteří jsou tam teď, mají na tento automatický příspěvek nárok jen ty politické strany, které měly v parlamentu své zvolené zástupce alespoň dvě volební období. Pokud tedy příští rok uspěje nějaký subjekt ve sněmovních volbách poprvé, nebude mít, na rozdíl od současných parlamentních stran, na tuto podporu svého politického institutu nárok dalších osm let,“ varoval dále Matějka.

Aby toho nebylo málo, zákon navíc ukládá politickým stranám povinnost zavést vícero bankovních účtů na všech stranických úrovních. V praxi to znamená, že samostatný účet musí mít i krajská pobočka strany, přesněji čtyři účty. Prostým propočtem  dospějeme ve 14 krajích a celostátní centrále k 60 účtům, a to stojí peníze, které menší strany mnohdy nemají.

Lidé chtějí nové politiky, ale budou mít smůlu, soudí Matějka

Bohužel možná ani nebudou mít. Zákon totiž předpokládá, že si strany budou moct půjčit peníze nově výhradně od bank a finančních ústavů registrovaných u ČNB. Podle Matějky hrozí, že banky budou půjčovat jen zavedeným stranám. Čili sledujeme další pokus o ekonomickou popravu nepohodlné konkurence. Dary nad tisíc korun bude možné předat jen na základě písemné smlouvy. Jeden dárce bude moct dát straně maximálně tři miliony korun ročně.

Jenže to pořád není všechno. Matějka přidal další varování. „U platebních příkazů ve prospěch či k tíži všech účtů strany musí být vždy uveden účel. Pokud například dárce fyzická osoba neuvede do platebního příkazu, třeba jen na 5 000 Kč, slovo „dar“, nejenže mu musí příjemce peníze vrátit, ale ještě mohou být obě strany transakce pokutovány až do výše dvou milionů korun. Pošlete dar, a ještě dostanete flastr. Přijmete dar, nejste schopni ovlivnit, zda dárce napíše účel do platebního příkazu, a dostanete flastr.“

To vše se děje v době, kdy mnozí občané volají po nových politicích, chtěli by provětrat zatuchlý parlamentní rybník. Současní sněmovní politici prý ale dělají vše pro to, aby jim do rybníku nevplula žádná nová štika.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …