Podvodníku. Tomáši Halíkovi již přišla odpověď

01.06.2016 12:10

Mezi akademikem Otakarem Jelínkem a Tomášem Halíkem již nějakou dobou probíhá přestřelka, jejímž důvodem je oprávněnost akademických titulů držitele Templetonovy ceny, kazatele od pražského Salvátora a glosátora veřejného mínění Tomáše Halíka.

Podvodníku. Tomáši Halíkovi již přišla odpověď
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mši při příležitosti výročí čtvrtstoletí od listopadové revoluce sloužil v kostele Nejsvětějšího Salvátora Tomáš Halík

Anketa

Doporučujete Velké Británii, aby odešla z Evropské unie?

96%
4%
hlasovalo: 7457 lidí

Docent Otakar Jelínek z Ústavu bichemiky a informatiky napsal článek, ve kterém se věnoval mnoha pochybnostem kolem osoby Tomáše Halíka, prezentujícího se jako nejvlivnější český intelektuál. Podle Jelínka však existují zásadní pochybnosti jak o jeho kněžství, tak o akademických titulech, kterými se honosí. Připomíná též některé Halíkovy problematické postoje v době komunismu, kdy na jednu stranu údajně měl přijmout utajené kněžské svěcení, ale na druhou stranu ve svých akademických pracech, které v té době předkládal, hodnotí křesťanství jako utopii.

PŮVODNÍ TEXT OTAKARA JELÍNKA

Halík na Jelínkovy argumenty zareagoval textem, který zveřejnily ParlamentníListy.cz. V něm Jelínkovy texty označil za „pamflety“ a „hanopisy“. Předal je prý právnímu zástupci, aby uvážil, zda se jedná o „aktivitu vcelku neškodného grafomana, kterou je lépe ignorovat“, nebo o trestný čin pomluvy. Jelínek se prý podepisuje svou funkcí na Univerzitě Karlově, proto prý Halík možná požádá „o zjednání nápravy akademickou instituci“.

„Pan Jelínek, který opravdu teologii nikdy nestudoval, neváhá suverénně posuzovat mou teologickou odbornost,“ protestuje proti Jelínkovu zpochybňování jeho akademických titulů Halík. Naštěstí prý v odborném světě na takovéhle pomluvy nikdo nedá, jak dokládá osudem hanopisu zaslaného Johnu Templetonovi, jehož cenu Halík obdržel. „Zástupci nadace mi sdělili, jakými slovy komentovali tento dopis, když jej bez odpovědi házeli do koše: ‚Jaká špína! Jací to jsou lidé? Vždyť v každém národě jsou lidé hrdí na to, že jejich krajan získal Templetonovu cenu!‘ Pan Jelínek tedy neuškodil mně, nýbrž pověsti našeho národa v zahraničí,“ píše Halík.

CELÁ ODPOVĚĎ TOMÁŠE HALÍKA

Rozbor Jelínkových námitek zakončil slovy: „Byl a je zřejmě trvale člověkem více tváří. Styděl bych se, kdyby byl muž s takovým charakterem mým příznivcem.“

Otakar Jelínek následně na jeho text zareagoval. Především na námitku, že není kompetentní posuzovat úroveň Halíkovy rigorózní práce. Má prý četné zkušenosti s rigorózním řízením, a z toho vycházejí jeho námitky, neboť podle něj Halík podmínky rigorózního řízení nesplnil. Argument, že „nerozumí teologii“ je tedy lichý. „Jsem velmi  detailně obeznámen s procedurami kolem doktorátů. Halík žádnou disertaci tohoto druhu nepředložil ani nikde neobhájil,“ trvá na svém. Jediným titulem, který Halík užívá oprávněně, je podle něj titul PhDr. před jménem (Halík se oficiálně představuje jako Prof. PhDr. Tomáš Halík Th.D. – pozn. PL). Kromě toho prý Jelínek skutečně zjistil u Halíka „podvod s habilitační prací“.

CELÁ REPLIKA OTAKARA JELÍNKA

„Na nízká Halíkova nařčení z udavačství a mystifikace i na mou akademickou kariéru nebudu reagovat. Tyto věci svědčí o podstatě Halíkova charakteru. Na oprávněné výtky odpovídá vždy stejným způsobem – dehonestací  a nálepkováním  svých oponentů,“ uzavřel Jelínek svou repliku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…