Pokud se situace zklidní, ČR bude ekonomicky pronikat na východ Ukrajiny

19.06.2014 21:10

Česko chce ekonomicky pronikat na východ Ukrajiny, předpokladem ale je, aby se uklidnila napjatá situace v regionu. Při jednání s představiteli Dněpropetrovské oblasti to dnes prohlásil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který se oproti plánu nesešel se zdejším kontroverzním gubernátorem Ihorem Kolomojským. Aby Praha podpořila zájem českých firem o tento region, otevřela v Dněpropetrovsku honorární konzulát.

Pokud se situace zklidní, ČR bude ekonomicky pronikat na východ Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Zaorálek krátce před odletem z Dněpropetrovska telefonicky hovořil se svým novým kolegou Pavlem Klimkinem, kterého dnes ve funkci schválil ukrajinský parlament. Podle Černínského paláce Zaorálek novému ministrovi poblahopřál a pozval ho k návštěvě ČR. Šéfové obou diplomacií se poprvé setkají v pondělí v Lucemburku na zasedání ministrů zahraničí zemí EU, na které je ukrajinský zástupce pozván.

Český ministr ve středu v Kyjevě stihl hovořit jen s Klimkinovým předchůdcem Andrijem Deščycjou.

Obchod s Ukrajinou se po vypuknutí krize snížil

Zaorálek dnes v Dněpropetrovsku připomněl, že před vypuknutím krymské krize rostl objem obchodu mezi Českem a Ukrajinou a východoevropská země patřila mezi 15 států, s nimiž Česká republika obchodovala nejvíce. Situaci ale změnilo nejprve napětí okolo březnového jednostranného odtržení ukrajinského poloostrova Krym, který k sobě připojilo Rusko, a následné separatistické vzpoury na východě Ukrajiny.

"V této chvíli je východ Ukrajiny chápan jako velmi nestabilní prostředí," poznamenal český ministr, podle něhož "byznys do nejistého prostředí nejde" a Ukrajinu proto opustilo i mnoho českých podnikatelů. "Pokud se bude dařit tady tu situaci uklidňovat, tak se mohou vrátit i české podniky a čeští investoři," sdělil Zaorálek představitelům Dněpropetrovské oblasti. Její milionová metropole leží zhruba jen 200 kilometrů od center současných nepokojů v regionu.

Napomoci tomuto návratu má i nový honorární konzulát ve městě, který dnes Zaorálek otevřel. "Honorární konzul by měl pomoci stykům mezi našimi regiony a mezi podniky a posílit tu (české) ekonomické aktivity," uvedl ministr. Připustil přitom, že to nebude jednoduché.

Zastupitelský úřad v Dněpropetrovsku je druhým českým honorárním konzulátem na Ukrajině, první sídlí v Charkovu. Kromě nich a velvyslanectví v Kyjevě má Česko v zemi generální konzuláty ve Lvově a také v Doněcku, kde byl ale kvůli nepokojům na východě dočasně uzavřen. Dněpropetrovský honorární konzulát vede obchodník Serhij Dyrdin.

"I pomocí této instituce se nám bude dařit rozvíjet ekonomickou spolupráci," věří Zaorálek. "V České republice si velmi přejeme, aby se vrátil mír na východ Ukrajiny, aby tady skončila střelba a změnila se celá atmosféra," prohlásil šéf české diplomacie na následné tiskové konferenci s představiteli Dněpropetrovské oblasti, kteří české plány na intenzivnější spolupráci vřele přivítali.

Smělý plán na "odstřižení" Ruska

Původně se měl Zaorálek sejít i s jejím gubernátorem Kolomojským, který ale před setkáním musel odcestovat. Jeden z nejbohatších Ukrajinců v minulých dnech vyvolal v zemi pozdvižení svým návrhem, aby Ukrajina na hranicích s Ruskem vybudovala prakticky nepropustnou bariéru, která by bránila přísunu materiální podpory proruským separatistům. Součástí bariéry by kromě monitorovacích systémů byl obří ocelový plot nabitý proudem, ostnatý drát a široké příkopy kombinované se zátarasy. Ochranný val by byl po celé délce zaminován.

"Jakkoli mě možná mrzí, že jsem se nemohl setkat s gubernátorem, tak na samotný průběh schůzky to věcně zásadní vliv nemělo," poznamenal Zaorálek k nepřítomnosti klíčové postavy regionu. V Dněpropetrovsku dnes ministr také debatoval se studenty na univerzitě, zúčastnil se semináře o certifikaci zboží, které budou chtít Ukrajinci v rámci jednostranného zrušení cel od EU dovážet do unie, a navštívil židovské muzeum a synagogu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pas, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…