Policie nově obvinila v kauze Rath devět lidí a osm firem

08.10.2013 11:30

Protikorupční policie nově obvinila v kauze bývalého poslance Davida Ratha devět lidí a osm firem. Stíhá je pro přijetí úplatku, podplacení, poškození finančních zájmů Evropské unie a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Na webu o tom informovalo Vrchní státní zastupitelství v Praze. Mezi obviněnými je například bývalý středočeský hejtman Rath či největší česká stavební firma Metrostav.

Policie nově obvinila v kauze Rath devět lidí a osm firem
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

"Metrostav a.s. potvrzuje, že obdržel prostřednictvím datové schránky usnesení Policie ČR o zahájení trestního stíhání právnické osoby podle zákona 418/2011 Sb., o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim. Zahájené trestní stíhání souvisí s případem MUDr. Ratha a spol.," uvedla společnost ve svém prohlášení. Proti trestnímu stíhání se firma bude bránit "všemi dostupnými prostředky". Do objasnění případu prý nebude kauzu více komentovat.

Kromě Metrostavu předali detektivové obvinění také několika dalším firmám, jejichž šéfové nebo manažeři jsou mezi obžalovanými v Rathově kauze, kterou od srpna projednává Krajský soud v Praze. Obvinění obdržela třeba stavební firma Ivany Salačové FISA, která se nyní jmenuje JIPE.

Rath údajně vše věděl a dělil se s dvojicí o úplatky

Společnosti se podle žalobce Petra Jiráta podílely na údajně upravených veřejných zakázkách ve Středočeském kraji. Týkaly se stavebnictví a zdravotnictví - rekonstrukce zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivicích a také modernizace krajských nemocnic. Jako hlavní organizátory označuje obžaloba bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou a jejího přítele, exposlance a také bývalého šéfa středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Petra Kotta. Rath údajně vše jako hejtman věděl a dělil se s dvojicí o úplatky.

Nový zákon o trestní odpovědnosti právnických osob dává policii a státnímu zastupitelství rozsáhlé kompetence, jež mohou citelně postihnout všechny právnické osoby zapletené do trestné činnosti. Právnické osobě lze kromě peněžitého trestu uložit trest zákazu činnosti nebo dokonce organizaci zrušit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…