Polovina Čechů používá denně víc než 10 spotřebičů

31.03.2014 15:00

Deset a více elektrospotřebičů používá každý den doma i při práci 53,1 % obyvatel České republiky. Vyplynulo to z průzkumu neziskové společnosti ELEKTROWIN.

Polovina Čechů používá denně víc než 10 spotřebičů
Foto: Elektrowin
Popisek: Vysloužilé spotřebiče

Zatímco pračku obvykle pouštíme až když se zaplní koš na špinavé prádlo, mobilní telefon mnozí z nás nevypínají ani v noci a také lednice běží nonstop, aniž si to uvědomujeme.

Nakupujeme navzdory recesi

Ani hospodářská recese, ze které se česká ekonomika teprve pomalu probouzí, nezastavila nákupy nového elektra. Letos už si pořídilo novou žehličku, rychlovarnou konvici nebo jiný malý spotřebič 44,1 % dotázaných, velké spotřebiče, jako jsou pračky, lednice nebo sporáky, už od začátku roku 2014 nakoupilo 16,4 % Čechů. Během loňského roku nakupovalo malé elektro 45,4 % spotřebitelů, velké si pořídilo 37,3 %.

Průzkum také naznačil, že při nákupu není vždy rozhodujícím kritériem jen nejnižší cena. Tu sice zohledňuje 65,6 % zákazníků, 77,1 % ale pozorně sleduje také parametry výrobku. Jen pro 36,1 % dotázaných je důležitá značka, 24,7 % klade zvýšený důraz na design.

Proč měníme staré za nové

Nejčastějším důvodem pro pořízení nového spotřebiče je výměna starého a nefunkčního za nový. To motivuje 51,8 % zákazníků.

Roli ale hraje i technologický pokrok přinášející neustále další novinky a umožňující stále většímu okruhu spotřebitelů pořídit si výrobky, které byly donedávna považovány za luxusní a postradatelné. 11,5 % dotázaných zdůvodnilo nákup tím, že určitého druhu dosud neměli.

Recyklaci bereme jako samozřejmost

Naprostou samozřejmostí už se pro většinu z nás také stalo předávat staré spotřebiče, které už dosloužily nebo přestaly vyhovovat soudobým nárokům, k ekologické recyklaci. K této odpovědi se přiklonilo 69,6 % dotázaných.

„Odůvodňují to tak, že chtějí chránit životní prostředí,“ oceňuje Roman Tvrzník, generální ředitel kolektivního systému pro sběr a recyklaci spotřebičů ELEKTROWIN.

„Lidé také už většinou přesně vědí, kde ve svém okolí mohou vysloužilé elektro k recyklaci zdarma odevzdat,“ dodává Tvrzník. Nejbližší sběrná místa zná podle průzkumu 81,1 % z nás. Většina lidí tedy po nich nemusí složitě pátrat.

Ve sběrných dvorech měst a obcí odevzdává elektro 58,8 % z nich, pro 27,4 % je výhodnější předávání prodejcům. Jiný způsob, například mobilní svoz organizovaný obcí, volí 13,7 % Čechů.

Sběrny elektro vykupovat nesmějí

Průzkum ale zároveň odhalil přetrvávající praxi, která podle platného zákona měla být dávno minulostí. Část dotázaných – přesněji 18,9 % - připustila, že staré spotřebiče prodává do sběren surovin.

Ty ale vysloužilé spotřebiče vykupovat nesmějí podobně, jako by je neměly zajímat například ukradené kanalizační vpusti nebo přívodní kabely signalizačního zařízení na železnici.

Partner článku

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: red

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …