Poplach v Lidovém domě. ČSSD v posledním průzkumu padá a Babiš se blíží

20.10.2013 13:09

Nejnovější volební model, který Česká televize zveřejnila pouhých pět dní před předčasnými volbami, nejspíš vyděsí zejména ČSSD. Tradiční lídr všech průzkumů po celé volební období nyní padá a oproti minulému týdnu ztratil více než pět procent. Jen o něco málo na ni aktuálně ztrácí hnutí ANO Andreje Babiše. To dosáhlo svého historického maxima 16 procent.

Poplach v Lidovém domě. ČSSD v posledním průzkumu padá a Babiš se blíží
Foto: Daniela Černá
Popisek: Mítink ČSSD ve Zlíně

Anketa

Máte obavy ze vzestupu hnutí ANO?

67%
33%
hlasovalo: 9206 lidí

Jako první skončila ČSSD, která by ale získala pouhých 23 procent. Strana v průzkumech TNS Aisa stále klesá. Už na pouhých sedm procent za ní se dotáhlo hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše, které by získalo 16 procent. Babišovo hnutí stále mohutně posiluje, minulé průzkumy mu přisuzovaly 12-13 procent.

Na třetím místě by skončila KSČM, která lehce posílila a získala by 14 procent. Za ní se umístila TOP 09. Strana bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga by získala 10,5 procenta.  Za ní se, jako v posledních průzkumech obvykle, objevila ODS, která by tentokrát získala 7 procent.

Celý průzkum si prohlédněte ZDE

Se ziskem šesti procent pak peloton postupujících stran uzavírají KDU-ČSL a Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Další strany už by skončily pod pětiprocentní hranicí - SPOZ se čtyřmi procenty a Strana zelených se třemi procenty jsou následováni dalšími stranami se ziskem menším než dvě procenta. Pouze Piráti by tuto hranici s 2,5 procenty překročili.

Podle analytika Bronislava Kvasničky ze společnosti TNS Aisa je nejzajímavější zprávou tohoto výzkumu výrazný pokles ČSSD, která si doposud držela zisk blížící se třiceti procentům. Současných 23 procent je pro stranu nemilým překvapením.

Naopak hnutí ANO se odtrhlo od komunistů a osamostatnilo se na druhém místě. Další strany - kromě komunistů i TOP 09, ODS a lidovci - svůj výsledek stabilizovaly. Hnutí Úsvit pak v posledních týdnech potvrzuje svou příslušnost k postupujícím stranám.

V posledních týdnech před volbami podle Kvasničky tradičně stoupá podíl voličů odhodlaných jít k volbám. Z účastníků průzkumu tuto vůli projevilo 78 procent, ovšem nelze prý očekávat, že by jich dorazilo takové množství. 

Kvasnička zároveň vysvětlil, že několik dní před volbami již stoupá i počet těch, kteří jsou rozhodnuti, koho volit. V současnosti je jich prý už přibližně čtyřicet procent. „Jak postupují jednotlivé kampaně, diskuze v médiích, docházejí lidé k vlastnímu přesvědčení o své volbě,“ vysvětluje Kvasnička.

Babišovo hnutí podle něj získává stále více rozhodnutých voličů, takže se vyčlenilo ze „středu“ ostatních stran kolem deseti procent. Oslovit dokáže široké spektrum voličů. „ANO sbírá nerozhodnuté voliče ze všech stran,“ prohlašuje analytik. Základ jeho voličů tvoří zklamaná sympatizanti Věcí veřejných, ale přeběhlíky sbírá i od ODS a TOP 09. Značnou část voličů prý odčerpal i ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…