Porošenko porušuje zákony! Protiputinovský novinář drsně zaútočil na ukrajinského prezidenta

12.03.2016 8:47

Bývalý editor deníku Moscow Times a velký kritik ruského prezidenta Putina Oleg Suchov tvrdí, že ukrajinský prezident Petro Porošenko porušuje zákony a dělá z Ukrajinců „idioty“.

Porošenko porušuje zákony! Protiputinovský novinář drsně zaútočil na ukrajinského prezidenta
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Suchov se vysmívá údajné Porošenkově zálibě v pronášení „ctnostně a slavnostně“ znějících výroků, které vymýšlejí jeho talentovaní textaři. „Často zní podobně jako Cicero nebo Cato a chybí mu už jen ta tóga. Když ale přijde na to, aby vedle krásně znějících řečí přikročil k činu, ukáže se, že má blíž k neschopnému sovětskému ouřadovi,“ kritizuje Suchov ukrajinského prezidenta a jako příklad Porošenkovy laxnosti uvádí jeho postoj k lustračnímu zákonu.

„Ten zákon měl očistit státní správu od úředníků spojených s bývalým prezidentem Viktorem Janukovyčem a těch, kteří přišli nepoctivě ke svému majetku. Nejvíce do očí bijící případ představuje Sergej Kuzmenko, kterého v roce 2014 jmenoval Porošenko guvernérem Kirovohradské oblasti. Přitom Kuzmenko je úzce spjatý s Janukovyčovým režimem a hlasoval pro přijetí opatření, která značně omezovala občanské svobody s cílem přibrzdit majdanskou revoluci. Vedle toho byl obviňován z financování příznivců Janyukovyče z řad kriminálníků,“ dodává.

Ministerstvo spravedlnosti dle informací Suchova od roku 2014 „bombarduje“ prezidentovu administrativu dotazy, proč nebylo jmenování Kuzmenka guvernérem zamítnuto. „Ovšem Porošenkova administrativa tyto dotazy soustavně ignoruje a Kuzmenko si dále drží svoji pozici. Porošenko se přitom ani nesnaží hledat nějaké omluvy nebo výmluvy. Jednoduše kašle na občanskou společnost i veřejné mínění a bez uzardění porušuje zákony. Připomíná tak v tomto ohledu chování těch, kteří nyní sedí v Kremlu,“ tvrdí Suchov.

Dokonce i lidé z Porošenkovy administrativy uznávají, že by měl projít Kuzmenko lustračním procesem. Jeden z úředníků prezidentovy kanceláře nedávno pro deník Kyiv Post uvedl, že prezidentovi v tomto směru zaslali doklady potřebné ke guvernérovu odvolání. „Jenže Porošenko je nepodepsal! Prezidentova vlastní kancelář tak oficiálně připustila, že hlava státu porušuje zákony,“ podivuje se Suchov a informuje o dalším případu, kdy Porošenko nepochopitelně „přimhouřil“ oči a porušil lustrační zákon.

„Porošenko se nemá k vyhození šéfa bezpečnostní služby Grigorije Ostafijčuka, který podléhá lustraci. Působil totiž déle než rok jako náměstek nejvyššího kyjevského státního zástupce v Janukovyčově éře,“ uvádí Suchov a poukazuje také na zástupce náčelníka prezidentova štábu Alexeje Dneprova, který by měl být v rámci lustračního zákona rovněž zbaven své funkce, protože působil za Janukovyče jako náměstek ministra školství a šéf ministerské administrativy. „Porošenko ho však odmítá vyhodit a jako důvod uvádí naprosto nelogické nesmysly.“

Výše zmíněné příklady podle Suchova ukazují, že se prezident Ukrajiny chová k občanům jako k malým dětem nebo idiotům . „Myslí si, že je snadno obelstí, protože oni nejsou schopni zjistit pravdu. Porošenko si zřejmě nevšiml, že děti už vyrostly. Ukrajinci jsou skutečně dost chytří na to, aby poznali, že dvě a dvě jsou čtyři, černá je černá a bílá je bílá. Není to přece tak dávno, kdy prokázali, že když prezident země nerespektuje práva a nároky ukrajinské společnosti, potom nezůstane ve své funkci příliš dlouho,“ uzavírá Suchov. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…