Porošenko ráno otevřel věrné kyjevské noviny a nestačil zírat. Ani vy neuvěříte, co tam o něm napsali

15.04.2016 14:31

Ukrajinský deník Kyiv Post tvrdě kritizuje prezidenta Petra Porošenka. A to ve chvíli, kdy byl nucen odstoupit ze své funkce dosavadní premiér Arsenij Jaceňuk. Není přitom tajemstvím, že vztahy mezi oběma politiky byly velmi napjaté.

Porošenko ráno otevřel věrné kyjevské noviny a nestačil zírat. Ani vy neuvěříte, co tam o něm napsali
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Podle ukrajinského deníku se stává Porošenko „den ode dne nebezpečnějším“. Kyiv Post poukazuje na jeho vměšování se do nezávislého soudního systému, kdy měl prezident údajně podporovat zkorumpované státní žalobce proti těm, kteří se naopak snaží s korupcí bojovat. „Něco takového nelze akceptovat. Pokud on sám nestojí za pronásledováním Davida Sakvarelidzeho a Vitalije Kaška, potom by se jich měl zastat a promluvit v jejich prospěch,“ má jasno deník.

Státní žalobce Sakvarelidze rezignoval na konci března a Kaško o několik týdnů dříve poté, co již nebyli ochotni snášet házení klacků pod nohy od generálního prokurátora Viktora Šokina. „Toho přitom Porošenko více než rok před všemi brání navzdory jasným důkazům o jeho zkorumpovanosti, neschopnosti a neochotě dovést do konce byť jeden jediný případ související s obviněním z masové vraždy či korupce v řádu miliard dolarů.“

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Prezident podle Kyiv Post osobně brání tomu, aby nedůvěryhodného Šokina nahradil respektovaný a nezávislý prokurátor. „Místo toho se naopak ještě do větších otáček roztáčí kolo korupce a represe, o které se starají Šokinovi loajální státní žalobci. Ti proti Sakvarelidzemu a Kaškovi rozjeli falešné trestní řízení, které v mnohém připomíná politické perzekuce z éry svrženého prezidenta Viktora Janukovyče proti Juliji Tymošenkové a Juriji Lucenkovi,“ konstatuje ukrajinský deník.

„Každý, kdo žije na Ukrajině a miluje naši zemi, by měl být touto flagrantní nespravedlností pobouřen. Sakvarelidze a Kaško spáchali zločiny jen podle názoru oligarchů, které Porošenko chrání,“ odsuzuje deník nekompromisně prezidenta Porošenka a konstatuje, že mu nejde o blaho země a pouze hraje o čas. „Důkazem toho je jmenování premiérem jeho spojence Volodymyra Hrojsmana a odchod nejschopnějších reformátorů v čele s Natalijí Jaresko, Ajvarasem Abromavičiusem a dalšími.“

„Porošenko bude i nadále říkat samé tzv. správné věci, ale stále méně lidí mu je může věřit. Západ by měl pro tuto chvíli zastavit svoji finanční pomoc. Není možné si hrát na demokraty, a zároveň tolerovat represe vůči těm, kteří odhalují korupci a kritizují Porošenkovy autokratické způsoby. Pokud někdo stále považuje volby na Ukrajině za nesmysl, měl by se nad tím znovu zamyslet. Volby jsou v každém případě lepší než další revoluce, která může opět přijít brzy na řadu, pokud Porošenko radikálně nezmění své postoje,“ uzavírá Kyiv Post ve svém editorialu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…