Portugalskými médii probíhá čerstvý skandál. Jde o dvě britské muslimky v burkinách

02.08.2017 16:15

Zatímco pražský Akvapark Čestlice se může pyšnit pokrokovými zaměstnanci, kteří nechali muslimskou ženu koupat se zahalenou, v Portugalsku byly naopak dvě muslimské ženy z bazénu vykázány.

Portugalskými médii probíhá čerstvý skandál. Jde o dvě britské muslimky v burkinách
Foto: Archiv
Popisek: Ženy v burkinách

Volba oděvu na plážích a plaveckých stadionech je v posledních měsících horkým tématem prakticky po celé Evropě. Ve Francii byl loni soudním příkazem zrušen zákaz nošení burkin na plážích a burkinami aktuálně žije i Česká republika. V Akvaparku Čestlice jejich nošení dostalo zelenou, ale například v litoměřickém bazénu je zakázali. Místostarosta zákaz zdůvodnil tím, že radní nechtěli místní lidi „stresovat“.

Naopak dvě britské muslimky se cítily vystresované a ponížené proto, že jim bylo bráněno se u bazénu promenádovat právě v burkinách. Nestalo se to však v České republice, ale na dovolené v Portugalsku. Konkrétně v oblíbeném letovisku Albufeira. Zaměstnanec soukromého bazénu sdělil Maryyi Deanové, její devítileté dceři a švagrové, že si musí obléci bikiny, a nikoli burkiny. Argumentoval tím, že ženy musí dodržovat portugalské zvyklosti.

Obě ženy si své strašlivé trauma nenechaly pro sebe a podělily se o ně s médii i uživateli sociálních sítí. Patrně proto, že vymluvit se a dostat vše ze sebe je na obdobná těžká traumata nejúčinnější léčbou. „Řekli jsme tomu člověku, že bikiny nemáme, protože se v nich necítíme dobře. Je to celé otázka důvěry. Ten muž však na naše argumenty neslyšel a neustále opakoval, že si musíme na sebe vzít bikiny. Bylo to skutečně velmi ponižující,“ sdělila Deanová médiím.

Hořekování britských muslimek tím však zdaleka nekončí. Média oběma ženám z Chessingtonu poskytla prostor, aby se mohly se svými neradostnými zkušenostmi podělit s britskými čtenáři. „Cítily jsme se skutečně zahanbeně, když jsme byly od bazénu vykázány. Lidé nás pozorovali, jako kdybychom spáchaly nějaký zločin,“ podivuje se Deanová.

Názory na burkiny se různí. Jejich zastánci hovoří o tom, že muslimské ženy mají právo si vybrat, co si budou na sebe oblékat. Naopak odpůrci považují burkiny za symbol podřízenosti žen v muslimské kultuře. Dalším argumentem „proti“ jsou hygienické důvody. Celá řada akvaparků přitom zakazuje svým mužským návštěvníkům nosit z hygienických důvodů třeba i jen tzv. „bermudy“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…