Poslanci budou mít kupu práce. Proberou vydání kolegy policii i zákaz kouření

22.05.2016 18:04

Poslanci budou rozhodovat o podobě tzv. protikuřáckého zákona, o sporném rozšíření pravomocí ombudsmana a o zavedení prokazování původu majetku. Znovu budou hlasovat o rozsáhlé školské novele, kterou vetoval prezident Miloš Zeman. Posoudí taky senátní úpravy novely o trestní odpovědnosti firem, z níž chce horní komora vypustit možnost jejich vyvinění, píše ČTK.

Poslanci budou mít kupu práce. Proberou vydání kolegy policii i zákaz kouření
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Schůze začne v úterý odpoledne. S třítýdenní přestávkou mimo jiné na zasedání výborů potrvá do pátku 1. července. K protikuřáckému zákonu, který by mimo jiné zcela zakázal kouření v restauracích, barech a dalších podobných zařízeních, se sešly dvě stovky pozměňovacích návrhů. Poslanci jeho schvalování nestihli na minulé schůzi, k hlasování se tehdy vůbec nedostali.

Rozšíření pravomocí ombudsmana o možnost podávat antidiskriminační žaloby a návrhy na rušení zákonů Ústavnímu soudu budí v Poslanecké sněmovně rovněž kontroverze. Poslanci budou hlasovat i o úpravách, podle nichž by obě pravomoci z novely zmizely. Sněmovna by navíc mohla dostat právo ombudsmana odvolat.

Školská novela by zavedla například jednotné přijímací zkoušky na střední školy a povinnou maturitu z matematiky. Zemanovi ale vadí zejména nárok na mateřskou školu od dvou let věku dítěte a vymezení spádových obvodů školek, které podle něj zatíží obce.

Sněmovna bude rozhodovat taky o vydání Štěpána Stupčuka (ČSSD) k trestnímu stíhání

Poslanci by mohli schvalovat taky rozšíření výjimek v dosud neúčinném zákonu o internetovém registru smluv, posílení postavení lidí, kteří si berou spotřebitelský úvěr, či nová pravidla pro národní parky. Mohli by se dostat i ke zpřísnění střetu zájmů, kde některé návrhy úprav k vládní normě míří na ministra financí a majitele skupiny Agrofert Andreje Babiše (ANO).

V úvodním kole by se mohla Sněmovna zabývat třeba sporným návrhem zákona o státním zastupitelství, jenž mimo jiné zřizuje takzvaný protikorupční speciál, a zavedením celostátního referenda, které dřív jen rozjednala.

Sněmovna bude rozhodovat taky o vydání Štěpána Stupčuka (ČSSD) k trestnímu stíhání. Policie ho chce stíhat pro podezření z obecného ohrožení pod vlivem návykové látky kvůli dopravní nehodě.

Návrh programu schůze čítá celkově více než 230 bodů. Je zřejmé, že Sněmovna na ní všechny body projednat nestihne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…