Poslanci neobdrželi seznam majetku pro církve. Prý neexistuje

31.10.2012 12:54

Poslanci petičního výboru nedostali od Ministerstva kultury seznam majetku, který by měly získat církve v rámci restitucí. Soupis neexistuje, napsala výboru ministryně Alena Hanáková (TOP 09 a Starostové) v dopise, který má ČTK k dispozici. Výbor požádal o seznam hlasy opozice začátkem října při jednání o petici proti vládnímu návrhu zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi. Chtěl jej do dneška.

Poslanci neobdrželi seznam majetku pro církve. Prý neexistuje
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce-ilustrační koláž

Výbor hodlá žádost zopakovat. "Nespokojíme se s tvrzením, že seznam neexistuje. Pokud se chce něco vydávat, musí se vědět, co se vydává," řekla dnes ČTK místopředsedkyně výboru Hana Orgoníková (ČSSD).

Ministerstvo poukazuje na to, že seznam konkrétních pozemků nebyl pro zpracování zákona nutný, stačila výměra původního církevního majetku. Stanovit, které pozemky splňují podmínky pro vydání, podle ministerstva nyní nelze. Bylo by to možné prý až při vydávacím řízení.

Pokud by se seznam sestavoval nyní, byl by podle ministerstva zavádějící. Jeho vypracování by trvalo údajně dlouhou dobu a bylo by nákladné. "Podle Českého katastrálního úřadu by to byla práce pro jednoho člověka na 200 let," stojí v dopise.

Sněmovna rozhodování odkládá

Sněmovna schvalování církevních restitucí po vetu levicového Senátu odkládá. Koalice nemá jisté hlasy vládní strany LIDEM. Vicepremiérka Karolína Peake dokonce nevyloučila možnost nových jednání s církvemi o podobě restitucí v případě, že by sněmovna měnila daňový balíček. Jeho osud je kvůli revoltě skupiny poslanců ODS nejistý.

Restituční předloha vychází z dohody státu a církví; církve by měly dostat asi polovinu svého historického majetku v hodnotě zhruba 75 miliard korun, který je v držení státu. Za nemovitosti v držení obcí, krajů nebo soukromníků mají církve získat náhradu 59 miliard korun během 30 let, tedy dvě miliardy ročně. K této sumě by se připočítávala inflace. Stát by naopak církvím přestal hradit platy duchovních, což činí asi půldruhé miliardy korun ročně. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…