Poslanci rozhodnou o důchodech, exekucích a zvýšení rychlosti

26.04.2015 20:53

Poslanci rozhodnou o uzavření fondů druhého důchodového pilíře pro nové klienty, úpravě exekucí nebo o možném zvýšení nejvyšší povolené rychlosti na vybraných úsecích silnic. Schvalovat by měli taky zavedení takzvaného kurzarbeitu, změny v úhradách poplatků za komunální odpad a novelu, která uloží zdravotním pojišťovnám zveřejňovat smlouvy s nemocnicemi a ambulancemi.

Poslanci rozhodnou o důchodech, exekucích a zvýšení rychlosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pravidelné interpelace na premiéra Bohuslava Sobotku ve sněmovně

Schůze začne v úterý odpoledne. Po prvním jednacím týdnu poslance čeká dvoutýdenní přestávka mimo jiné pro jednání výborů. Potom bude schůze pokračovat od 19. května. Návrh programu schůze čítá na 140 bodů.

V úvodním kole by se poslanci měli vrátit k projednávání sporných předloh o podpoře biopaliv

Sněmovna bude schvalovat i vznik registru vybraných přestupků, jež má pomoci v boji s drobnou kriminalitou, a novelu, která umožní snížit kauce pro menší distributory pohonných hmot a zavede plošně spotřební daň na surový tabák. Poslanci by se měli po odkladech taky vrátit k předloze, která uloží veřejným institucím zveřejňovat smlouvy. Koalice se shodla na tom, že pod zákon budou zahrnuty dohody nad 50.000 korun. Pravidlo, podle kterého nebude nezveřejněná smlouva platná, nabude účinnosti až po roce fungování normy.

V úvodním kole by se poslanci měli vrátit k projednávání sporných předloh o podpoře biopaliv a o rozšíření pravomocí veřejného ochránce práv. V případě biopaliv pravicová opozice tvrdí, že na normě vydělá skupina Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO). Ombudsman má podle novely dostat možnost podávat mimo jiné ústavní žaloby, podle kritiků se tím stane další parlamentní komorou. Sněmovna by taky mohla začít posuzovat vysokoškolskou novelu, jež zavádí nová pravidla pro akreditace studijních oborů, upravuje možnost odebírání neoprávněně získaných titulů a zvyšuje sociální stipendia.

Důchodová a silniční novela

Důchodová novela, která znemožní vstup nových klientů do druhého důchodového pilíře, souvisí s plánem kabinetu tento systém spoření na penzi zavedený za bývalé vlády Petra Nečase (ODS) zrušit. Pravice vládě vyčítá, že nenabízí žádnou alternativu. Novela občanského soudního řádu má rozšířit a zpřesnit seznam věcí, které exekutor nesmí lidem doma zabavit, a omezit úhradu dluhů nuceným prodejem nemovitostí. Předloha o místních poplatních stanoví, že v hrazení poplatků za odpady převezmou rodiče odpovědnost za děti, některé skupiny lidí budou od plateb osvobozeny.

Silniční novela vedle zvýšení rychlosti na vybraných úsecích silnic prvních tříd z 90 na 110 kilometrů za hodinu předpokládá mimo jiné taky úřední přeměnu rychlostních silnic na dálnice. Občanští demokraté navrhují i možné zvýšení rychlení na jejich vybraných částech, a to na 150 kilometrů za hodinu. Hospodářský výbor to podpořil.

Zavedení takzvaného kurzarbeitu doporučil sociální výbor zařadit do novely, jež především předpokládá, že členové družstev a obchodních společností, kteří jsou bez práce a jen vykonávají činnost za nižší odměnu, by neměli nárok na podporu v nezaměstnanosti. Návrh zkrácené pracovní doby počítá s tím, že zaměstnanci podniků, které pro ně kvůli hospodářské krizi či přírodní katastrofě nebudou mít práci na plný úvazek, by měli za dobu výpadku dostávat nejméně 70 procent mzdy. Zaměstnavatel by hradil 50 procent, stát 20 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…