Poslanci se přeli o dobrovolnou registraci dětských skupin, k debatě se ještě vrátí

30.01.2015 13:55

Poslanci ze sociálního výboru se dnes přeli o dobrovolnou registraci dětských skupin. Kritici poslanecké novely, jež by povinnost registrace zrušila, poukazují na to, že část dětských zařízení zůstane bez jakékoli kontroly. Jejich oponenti zase říkají, že odpovědnost za to, kam budou dítě posílat, je na rodičích. Výbor nakonec debatu přerušil a vrátí se k ní na některém z dalších jednání.

Poslanci se přeli o dobrovolnou registraci dětských skupin, k debatě se ještě vrátí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny

Poslanecká novela vznikla v reakci na obavy lesních školek a dalších podobných dětských zařízení, že nebudou schopny splnit podmínky loni schváleného zákona o dětské skupině a budou muset skončit. Sněmovna totiž nevyhověla senátnímu návrhu na dobrovolnou registraci těchto zařízení a přehlasovala i veto prezidenta Miloše Zemana. S nynější novelou, ačkoli ji podepsala skoro stovka poslanců, se kontroverze vrátily.

"Dobrovolnost je pro mě nepřípustná. Vadí mi, že lesní kluby budou bez kontroly," uvedla Radka Maxová (ANO). Pokud by se v takovém zařízení dítěti něco přihodilo, poslanci budou kritizováni, že to umožnili, poznamenala. Podobně se vyjádřila Jana Hnyková (Úsvit), jež navíc uvedla, že za měsíční pobyt dítěte v lesním klubu rodiče platí i tisíce korun. "Za 10.000 korun nedám dítě někam, kde se nebudou dodržovat hygienické a bezpečnostní předpisy a kde nebude kvalifikovaný dohled," řekla poslankyně, podle níž se tak vlastně připouští byznys v péči o děti.

Nemůžeme rodičům diktovat, kam mají dát své dítě

"Když je někdo ochoten platit, dejme mu tu možnost," polemizovala s Hnykovou Markéta Adamová z TOP 09 a Starostů. K liberálnějším pohledům se zařadil i lidovec Vít Kaňkovský. "Myšlenka, že budeme nařizovat rodičům, jak se mají starat o děti, je nepřijatelná," řekl. Naprostá většina rodičů chce pro dítě podle poslance to nejlepší a stát by jim měl ponechat volbu. "Když jim budeme chtít diktovat úplně všechno, dostaneme se na scestí," zdůraznil.

Marta Semelová (KSČM) soudí, že zákon o dětské skupině situaci zkomplikoval tím, že smíchal mateřské školy, různé dětské kluby i třeba tábory dohromady. Stejně jako Hnyková se přimlouvala za to, aby Sněmovna předlohu vrátila předkladatelům k přepracování.

K poslanecké předloze vznesla připomínky vláda, která upozorňovala možný široký výklad definice dětské skupiny a na diskriminaci některých zařízení pro děti ohledně daňových výhod. Poslanci chtějí, aby tyto benefity měla jen registrovaná zařízení. Na stole už je pozměňovací návrh, jenž definici dětské skupiny zpřesňuje a daňové výhody by nechal všem, tedy i neregistrovaným provozovatelům. Předpokládá ale taky možnost hygienických výjimek pro dětské skupiny, které by nenavštěvovalo více než 12 dětí.

Několik změn zákona avizovali i členové výboru za KSČM. Opět chtějí navrhnout například to, aby dětskou skupinu mohly navštěvovat děti jen do tří, případně do pěti let věku, nikoli až do zahájení školní docházky. Provozovatelé dětských skupin by taky museli dětem zajistit stravování.

Zákon o dětské skupině dává rámec zařízením, která začala vznikat v reakci na nedostatek míst ve standardních mateřských školách. V dětské skupině může být podle zákona nejvýše 24 dětí. Provozovatel skupiny s rodiči uzavírá smlouvu, musí mít plán výchovy a péče a vhodné prostory a personál. Požadavky jsou mírnější než u školek. Provozovatel také určuje výši úhrady nákladů za péči o dítě.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…