Poslancovi přezdívali "Pan Kakao". Nevěřili byste, co teď dělá

13.09.2014 7:27

Bývalý šéf poslanců ČSSD Michal Kraus, který v roce 2006 odešel z politiky kvůli pochybným obchodům s kakaovými boby v africké Ghaně, nyní radí České unii sportu. „Pan Kakao“ říká, že sport je jeho celoživotní doménou. Lidové noviny si všímají toho, že i po skandálech se vždy dovedl dostat do nějaké funkce.

Poslancovi přezdívali "Pan Kakao". Nevěřili byste, co teď dělá
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Fotbal

Michal Kraus pravděpodobně pevně zakotvil v České unii sportu. LN uvádějí, že jejímu šéfovi, vlivnému právníkovi Miroslavu Janstovi, poskytuje poradenství v otázce financování sportu. A Miroslav Jansta si jeho služeb cení.

„Jako bývalý předseda rozpočtového výboru a předseda podvýboru pro sport v Poslanecké sněmovně nebo jako spoluautor zákona o sportu rozumí sportu jako málokdo v zemi. Hledáme způsob řešení nového modelu fungování sportu jak v rámci legislativy, tak financování. Je placen za odvedenou práci,“ řekl LN Jansta.

Šestapadesátiletý Kraus zdůrazňuje, že sport je jeho doména. „Publikuji články a připravuji odborné materiály a dokumenty. Jsem nezávislá osoba, privátní subjekt, který sportovní unii poskytuje poradenství. Nemám tam kancelář a nemám s unií zaměstnanecký poměr,“ říká Kraus.

Renomé mu poničil v roce 2006 průšvih s nákupem podniku na zpracování kakaa

Český sport údajně prochází divokým obdobím, protože se připravují změny právě v jeho způsobu financování. Zde tedy Michal Kraus spojil své síly s předsedou ČSU Miroslavemm Janstou a podle LN má blízko i k šéfovi českého fotbalu Miroslavu Peltovi, který je druhým mužem sportovní unie. Na druhé straně stojí lidé kolem předsedy olympijského výboru Jiřího Kejvala.

Deník LN si všímá toho, že Michal Kraus má za sebou nepříjemné skandály a zdálo by se, že mohly pohřbít jeho kariéru. Ale „pan Kakao“ se prý dovede vždy vzchopit a pokračuje. Jedním z nejznámějších případů spojených s Krausovým jménem je ten, ve kterém společně s podnikatelem Františkem Rigem zakoupil podnik na zpracování kakaových bobů v africké Ghaně. Podnikatel později pykal za podvody. A Krause aféra stála poslanecké křeslo. Nebyl totiž schopen vysvětlit, kde sehnal dva miliony na zálohu za továrnu. V roce 2010 byl zase podezřelý nákup jeho bytu v Harrachově. Michal Kraus je nyní předseda semilské organizace ČSSD a člen výkonného výboru strany.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…