Poslanec Adam (KSČM): Církevní restituce byly sněmovnou protlačeny brutální silou jednoho hlasu

02.04.2014 9:31

KSČM se s církevními restitucemi nehodlá smířit a vnímá jako povinnost se touto otázkou dál zabývat. Jak velkého spojence vidí v ČSSD? Ve sněmovně jsou nyní komunisté nejsilnější opoziční stranou. V čem tak vidí Vojtěch Adam největší slabiny vlády? Co vzkazuje Andreji Babišovi, který váhá se zrušením poplatků ve zdravotnictví? Hovořili jsme ale také o hospodaření Ivančic, v jejichž čele stojí již čtvrté volební období a zajímalo nás také to, zda se pokusí mandát obhájit i letos.

Poslanec Adam (KSČM): Církevní restituce byly sněmovnou protlačeny brutální silou jednoho hlasu
Foto: archiv VA
Popisek: Poslanec a starosta Ivančic MUDr. Vojtěch Adam (KSČM)

KSČM se stala po volbách nejsilnější opoziční stranou. Jak byste hodnotil působení nové vlády? Kde vidíte její slabou stránku?

Vláda je složena ze tří subjektů, z nichž ten momentálně s nejvyššími preferencemi není ani politickou stranou, ale hnutím. V tom ale není ten největší problém. Ten spatřuji v naprosté rozdílnosti pohledů na plnění stěžejních předvolebních slibů, jako je například vztah k církevním restitucím. Tento zcela zásadní rozpor mezi sociální demokracií a lidovci může být v budoucnu těžko překonatelnou překážkou spolupráce na vládní úrovni. Zatím je ale tato vláda u moci poměrně krátkou dobu, než aby se dala její činnost úplně seriózně hodnotit.

Od podzimu se také ve sněmovně setkáváte se svým synem, který byl zvolený za hnutí Úsvit. Ve kterých tématech se nejméně shodujete? A hovoříte spolu doma o práci?

Abych pravdu řekl, tak v podstatě žádné spory mezi sebou nemáme. Já mu svoje názory nevnucuji, protože by to ani nemělo cenu. On má svoje životní zkušenosti, aby se dokázal orientovat. Pokud se někdy dostaneme do sporu, pak je to snad o taktice postupu. Ale o práci samozřejmě mluvíme. Teď například o tom, jak co nejrychleji a nejefektivněji přesít hromadu kompostu, co máme na zahradě. Naštěstí to bere jako sportovní trénink.

Pokud bychom naopak hovořili o tématech, v nichž se shodujete, lze zmínit snahu prosadit zavedení obecného referenda. Vláda však nejen návrh Úsvitu, ale poté i KSČM zamítla. Překvapilo vás to? A domníváte se, že zákon bude v tomto volebním období schválen? Připomeňme, že kabinet chce předložit vlastní návrh do konce letošního roku.

Nic jiného se ani čekat nedalo. Jsem ve sněmovně od roku 2008 a opakuje se stále stejný scénář, ať je u moci kdokoli. Pokud strany vládnoucí koalice opravdu něco nechtějí, tak to zabalí do řady důvodů, proč ten či onen návrh není dokonalý a že sama vláda jako nejosvícenější instituce připraví vlastní návrh, který nebude mít jedinou chybu. A troufám si říci, že to není jenom o obsahu, ale především o tom, kdo předlohu předkládá. V tomto se zatím nezměnilo vůbec nic a chtěl bych věřit tomu, že kabinet předloží do konce roku návrh vlastní a jsem zvědav na jeho případný obsah, tedy v čem se bude lišit od zamítnutého návrhu KSČM.

Stejně tak již v minulosti vláda zamítla ústavní předlohu KSČM, podle které by lidé v referendu rozhodovali o zrušení církevních restitucí. Pokud by se uskutečnilo referendum, co by jeho výsledek na již účinném zákoně a platných smlouvách mezi státem a církvemi změnil? Právník Zdeněk Koudelka je totiž přesvědčen, že majetková práva nelze referendem rušit, jde o nátlak na církve, jenž má donutit změnit restituce dohodou.

Obávám se, že tyto věci jsou už tak daleko, že se toho moc dělat nedá a že jen dohoda mezi státem a církvemi by byla tím východiskem, které by finanční „kompenzace“ aspoň trochu zmírnilo ve prospěch všech obyvatel České republiky. Referendum by ale naprosto jednoznačně prokázalo, že přijetí tohoto zákona bylo mimo jakoukoli realitu a bylo protlačeno sněmovnou brutální silou jednoho hlasu. To myslím samozřejmě ironicky. Ať je to, jak chce, tak jak sněmovna tento, pro naprostou většinu českého národa špatný, zákon přijala, může být přijat v budoucnu zákon jiný. Na dohodu ale musí být dva, a to ti, co církve v těchto jednáních reprezentují, nechtějí ani slyšet.

Budete se otázkou restitucí zabývat i nadále? Jak velkého spojence v tomto směru vidíte v ČSSD? Jak například hodnotíte nynější vyjednávací tým sociálních demokratů s církvemi?

Vzhledem k tomu, že absolutní většina národa se s podivnou restitucí církevního majetku nehodlá ani do budoucnosti smířit, je to přímo povinnost se touto otázkou dál zabývat. Nic není na tomto světě neměnné a všechno se vyvíjí. ČSSD měla toto téma jako jednu z programových priorit a musí hledat cestu, jak své předvolební sliby plnit. Půjde jim to ale těžko, protože vyjednávací týmy sociálních demokratů a církví se neshodují na ničem a navíc je tu postoj lidovců, kteří považují církevní restituce za uzavřenou kapitolu, jež nebude otevřena. Jestli je ČSSD v tomto smyslu náš spojenec či nikoli, nedovedu posoudit. Dostali se do té mlýnice sami...

Přirozeně se jako lékař věnujete ve sněmovně zdravotnictví. Již od počátku jste také vystupoval proti poplatkům ve zdravotnictví, které byly po verdiktu Ústavního soudu zrušeny od letošního ledna. Neobnovit je byla priorita ČSSD. Vládní koalice navíc počítá od příštího roku se zrušením poplatku za recept a návštěvu lékaře. Před několika dny se ale ministr financí Andrej Babiš nechal slyšet, že zrušení poplatku za pobyt v nemocnici bylo chybou. Co vy na to? A jste tak optimista v rušení dalších, již zmíněných poplatků ve zdravotnictví?

Pro KSČM je zrušení jakýchkoli poplatků, navíc mimo systém zdravotního pojištění, vlajkovou lodí jejího programu. Od samého počátku to bylo naprosto špatné systémové rozhodnutí. Poplatky, které byly nazvány regulačními, měly nahradit výběrem přímo od nemocných výpadky ve financování zdravotní péče, které byly způsobeny rozhodnutími Topolánkovy vlády. Jejich zrušení tedy pochopitelně vítám. Současně ale musí být výpadek příjmů z těchto poplatků adekvátně nahrazen tak, aby se spektrum poskytovatelů zdravotní péče nedostalo do ekonomických problémů. A co se týká poplatků za pobyt v nemocnici, je to věc názoru. Podle mě je i jejich zrušení správné a mám pro to celou řadu argumentů. A Andrej Babiš prostě musí najít zdroj k jejich kompenzaci.

Mandát poslance jste loni na podzim obhájil. Budete se pokoušet i letos na podzim obhájit mandát starosty?

Do komunálních voleb zbývá ještě půl roku. Starostou Ivančic jsem již dvanáctý rok a vážně uvažuji o tom, že bych si už mohl odpočinout. Třikrát jsme s KSČM vyhráli komunální volby, a to je v dnešní době co říci. Všechno, co děláme, je pro ivančické občany a řídíme se zásadou, že politika do komunálu nepatří. A jsem rád, že to naši spoluobčané ve městě dokázali ocenit. Zvláště v posledních letech se podařilo u nás realizovat značné investice do vodohospodářské a dopravní infrastruktury. Výsledkem těchto investic je město, které značně proměnilo svoji tvář a zkrásnělo.

Zastupitelstvo schválilo v loňském roce úvěr ve výši 166 a půl milionu korun, což je nejvíce v historii města. Rekordní půjčku bude splácet dvacet let. Bylo to podle vás nutné? Neobáváte se problémů se splácením úvěru?

Všechno souvisí se vším. Především je nutno říci, že úvěr není sprosté slovo. Na základě detailních analýz hospodaření města a rozpočtových výhledů jsme se rozhodli přijmout čistě investiční úvěr k prostředkům získaným z EU. Především proto, aby se koncentrace prací a s tím spojeného sníženého komfortu, který s jejich rozsahem bezprostředně souvisel, soustředila co do možná nejkratšího času. Rozpočty města nám umožní nejen bez větších problémů úvěr splácet, ale i pokračovat v dalších menších investicích jak co do vzhledu města, tak i do jeho vybavenosti a služeb. Každá jedna koruna úvěru byla investována ve prospěch všech obyvatel Ivančic. A jestli to bylo nutné? Kdybychom chtěli mít město jako po bombardování dalších dvacet let, tak to jistě nutné nebylo. Ale to ponechávám na úvaze každého čtenáře.

Jak to vypadá se záměrem města na revitalizaci Palackého a Komenského náměstí, jež od počátku naráží na odpor obchodníků a majitelů nemovitostí? A přijde tak město o dotaci? Co by to pro město znamenalo?

Záměr města na revitalizaci náměstí trvá v souladu s názorem naprosté většiny obyvatel města. Původní architektonický návrh doporučoval v části náměstí pěší zónu. Na základě některých připomínek byl přepracován tak, že zachovává průjezdnost náměstí. Tento návrh získal podporu ROP a město dostalo příslib revitalizační dotace ve výši téměř 25 milionů korun. V současné době probíhá správní řízení k získání stavebního povolení. Vzhledem k tomu, že z ROP jsou stanoveny určité termíny, uvidíme, jestli dojde k jejich naplnění. A pokud by to z některých známých důvodů nevyšlo teď, nic se neděje. Jenom to, že se náměstí, které se tak jako tak rekonstruovat musí, nebude dělat rychle a koncentrovaně za pomoci peněz EU, ale v dalších obdobích výhradně za peníze města. Nebo se bude čekat s vypracovanou dokumentací na eventuální další dotační titul v příštím programovacím období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…