Poslanec Janda chce do sportu přesměrovat miliony od neziskovky, která hájí rovná práva žen a mužů. A neziskový sektor křičí

12.12.2017 21:11

Bývalý skokan na lyžích a poslanec za ODS Jakub Janda by chtěl, aby dotace neziskovkám, které hájí práva žen, šly do sportu. „Problematiku rovných příležitostí nepovažuji za tak zásadní, aby na ně byla vyčleněna zvláštní kapitola státního rozpočtu. Jestli někde existuje rovné prostředí mezi ženami a muži, tak je to právě ve sportu,“ nechal se slyšet a spustil tak řadu kontroverzních diskusí.

Poslanec Janda chce do sportu přesměrovat miliony od neziskovky, která hájí rovná práva žen a mužů. A neziskový sektor křičí
Foto: ODS
Popisek: Jakub Janda

„Podal jsem pozměňovací návrh zákona ke státnímu rozpočtu, který by přesunul výdaje na dotační program ´podpora neziskových organizací zabývajících se rovnými příležitostmi žen a mužů´, který činí na příští rok sedm miliónů korun, na výdaje ministerstva školství k podpoře sportu," uvedl.
 
Jeho návrh prý podle informací serveru Novinky.cz sklidil mnoho pozitivních, ale take negativních ohlasů. „Ty byly většinou od žen pracujících v neziskovém sektoru. Zaujalo mě, že mezi nimi nebyla žádná žena, která by řekla, že nějaka konkrétní neziskovka opravdu pomohla,“ dodal s tím, že v ODS cítí v tomto ohledu podporu.
 
Neziskové organizace se proti Jandovu návrhu však ostře ohradily. „Sedm miliónů ze státního rozpočtu je jediná částka, kterou na podporu rovných příležitostí dostanou. Pan poslanec o dotačním programu nic neví. Lidská práva jsou přece jen důležitější než sport,“ řekla předsedkyně Genderové expertní komory ČR Veronika Šprincová.
 
 
A kvitovala jí i předsedkyně České ženské lobby Jana Smiggels Kavková. „Projekty pomáhají obětem domácího násilí, poskytují právní poradenství znevýhodňovaným ženám, například na trhu práce,“ zdůraznila.
 
Ani to však nedonutilo poslance Jandu ze svého návrhu ustoupit. „Je mi líto týraných žen, jsem dobrý a milující manžel, ale problematiku domácího násilí má řešit policie a soudy, případně ombudsman," trvá si na svém.
  • Původní zdroj ZDE
 
„Jsou-li to jediné finance, které jdou na rovné příležitosti, tam bychom krátit neměli. Bylo by ale možné najít nějaké úspory na Úřadu vlády, kde nyní proběhla reorganizace, nebude například ministerstvo pro lidská práva. Tady bychom peníze na sport mohli najít,“ snažila se najít kompromis bývalá ministryně školství a dnešní poslankyně za ČSSD Kateřina Valachová.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…