Poslanec Zahradníček: Děsím se doby, až začne Západ dodávat zbraně Ukrajině a jejím fašistickým bojůvkám

25.12.2014 13:22

Nejen v souvislosti s vleklou krizí na Ukrajině, ale i nedávným teroristickým útokem v Sydney vyvstává podle slov Josefa Zahradníčka (KSČM) otázka, která z mocností světa začala první podporovat tyto skupiny a kdo jim dodával zbraně. V rozhovoru, který poskytl naší redakci, jsme hovořili nejen o možných vnějších ohroženích pro Česko, včetně problémů s narůstajícím počtem imigrantů, ale i těch vnitřních. Zkritizoval působení Sobotkovy vlády, především v souvislosti s jejím postojem k explozím ve Vrběticích. Představil ale i vlastní řešení problému a vyjádřil se i k řadě dalších témat.

Poslanec Zahradníček: Děsím se doby, až začne Západ dodávat zbraně Ukrajině a jejím fašistickým bojůvkám
Foto: archiv
Popisek: poslanec KSČM Josef Zahradníček

V předčasných volbách jste přeskočil čtyři své spolustraníky a ze šestého místa kandidátky jste se dostal do sněmovny. Jak byste hodnotil svůj první rok ve sněmovně? Co se vám povedlo a co naopak?

Ten rok byl strašně rychlý. Výkon funkce starosty zabere hodně času a nebýt dohody v ZO, tak bych obě funkce nemohl dobře vykonávat. Práce ve sněmovně je velice zajímavá a nelze po ročním působení říci, co se povedlo a co ne. Opoziční poslanec může více věcí ovlivňovat ve výborech a v mém případě ve výboru pro bezpečnost a v podvýboru IZS. Velice zajímavá byla jednání například s ministrem vnitra, hasiči a dalšími ohledně odměn příslušníků policie, hasičů i Vězeňské služby. Jsem velice rád, že jsem mohl být nápomocen při narovnávání dřívějších chyb právě ve věci odměn těchto tolik potřebných profesí.

V politice ale nejste nováčkem. Již více než 30 let působíte v komunální politice a dvacet let jste stál v čele obce Studenec, kde vás nyní nahradil Jiří Tomešek (SNK). Co podle vás mělo na výsledek voleb největší vliv? A jak budete na práci starosty vzpomínat? Co vám povolání starosty dalo či naopak vzalo?

Pokud si dobře vzpomínám, tak jsem se podílel na vedení obce Studenec od roku 1984 a poslancem MNV jsem byl poprvé zvolen v roce 1981. Nikdy jsme nijak nepolitikařili a vždy jsme měli na mysli dobro našich občanů. Volebním programem byl pro nás vždy schválený územní plán. Na práci komunálního politika budu jistě rád vzpomínat a má vzpomínka bude na všechny, s kterými jsem měl tu čest spolupracovat a s kterými jsem spolupracoval již v období MNV (čtyři obce, více jak 50 poslanců). I po roce 1990 to bylo hodně spoluobčanů, kteří dnes již nejsou mezi námi, a s kterými jsme pracovali pro další rozvoj naší obce. Také s vedením školy a společenskými organizacemi se mi ve Studenci dobře spolupracovalo. Co mi povolání vzalo, na to je ještě brzy odpovídat.

V čem je celostátní politika jiná než ta komunální? A která z funkcí, poslanec či starosta, je náročnější, pokud se to tak dá říci?

Měl jsem možnost se ve svém profesním životě pohybovat i na úrovni celostátní politiky. Dvakrát jsem kandidoval za volební obvod Třebíč do Senátu a dvakrát jsem se umístil na druhém místě.  Ano, celostátní politika je jiná než komunální, kde mimo jiné také platí to, co se domluví a není zrovna napsané na papíře. Náročné jsou jistě obě funkce. Ale je třeba mít také zodpovědnost ke svým spoluobčanům v obcích a v celé naší krásné vlasti v srdci Evropy.

Souhlasíte se stanoviskem Ústředního výboru KSČM, jež kritizuje neschopnost současné vládní koalice řešit zásadní problémy ČR? Co byste vyzdvihl? Jaký zásadní problém je podle vás třeba vyřešit?

Ano. KSČM je dlouhodobě opoziční stranou a máme právo mít na dění v České republice svůj názor, který je prezentován v našem volebním programu a naší každodenní politikou. Postupně snad budeme svědky toho, že si vládnoucí koalice uvědomí, že je tady pro lidi a že i nám některým opozičním poslancům jde o to, aby se lidem v ČR žilo lépe a nebyly stále preferovány určité „lobbistické“ skupiny. Jsem rád, že ve výboru pro bezpečnost je určitá shoda s ministrem a Ministerstvem vnitra a že se daří řešit lepší zabezpečení policistů a hasičů a dalších v IZS. Mám za to, že i bezpečnost našich obyvatel má být mezi prioritami vlády a Poslanecké sněmovny.

Výbuchy munice ve Vrběticích zaměstnají Poslaneckou sněmovnu. Mimořádná schůze, která se měla výbuchy na žádost opozice zabývat, byla během jednání přerušena na 19. leden. Koalice údajně chce vyčkat, až bude mít více informací. Co vy na to? A prozradíte nám váš osobní pohled na kauzu? Šlo podle vás o náhodu, nebo zde někdo selhal? A pokud ano, kdo?

Je zde mnoho otázek, na které se budou těžko hledat odpovědi. Je zde patrno, že došlo k  řadě selhání odpovědných na všech možných úrovních. Získat jména těch, kteří by za toto měli nést zodpovědnost, bude velice složité. Vyšetřovatelé nemají a nebudou mít lehký úkol. Politici nesmějí připustit snahu problém zlehčovat a zahrát do ztracena.

Nebylo ve bašich možnostech jako nejsilnější opoziční strany ještě před celou tragédií řešit problém? Proč jste tak neučinili? A máte představu, jak nyní problém řešit?

Představa každého soudného člověka je, že režim ostrahy takových muničních skladů je alespoň na takové úrovni, jako by ho střežila armáda. Opak je ale pravdou a občané jsou právem zděšení, jak se skladuje a hospodaří s nebezpečným vojenským materiálem. Když si uvědomíte, jaká opatření má plnit držitel střelné zbraně a střeliva, tak se ani nedalo předpokládat, že se při dnešní hrozbě terorismu skladuje a stráží muniční sklady s tímto zbrojním arzenálem takovýmto způsobem. Jak problém řešit? Například okamžitým odebráním licencí stávajícím nájemcům skladů do vyřešení případů, obstavit majetek, aby bylo z čeho hradit náklady na likvidaci, zajistit zodpovědné osoby  a na ostatních skladech provést hloubkovou kontrolu. Jsou věci, které se dají řešit ihned.                                           

Jestliže se přesuneme za hranice - co říkáte na ozbrojený útok v Sydney?

Je to tragédie. Vyvstává zde ale opět otázka, která z mocností světa začala první podporovat tyto skupiny a kdo jim dodával zbraně. Proč spolu největší mocnosti světa již dávno nespolupracovaly? Dnes jsme svědky toho, že se to vrací i do zemí, které v tichosti spolupracovaly či se podílely na podpoře těchto skupin.

Jak hodnotíte vývoj konfliktu na Ukrajině? Dočkáme se podle vás příměří, nebo se obáváte naopak další eskalace konfliktu?

Opět si musíme zalistovat v paměti. Jaké byly dohody mocností v minulosti a kdo je porušuje. Obě varianty jsou otevřené. Je všeobecně známo, že sankce vyvolají protisankce a já nejsem příznivcem tohoto postupu řešení konfliktu na Ukrajině. Děsím se doby, až začne Západ v rámci jakési demokracie dodávat zbraně Ukrajině a jejím fašistickým bojůvkám.

Co je dle vašeho mínění pro nás větší hrozba? Radikální islamisté, nebo boje na Ukrajině?

Pro ČR vidím hrozbu tak padesát na padesát.

Jak podle vás bojovat se stále zvětšujícím se přílivem imigrantů? Jste například zastáncem kvót?

Tak to je na dlouhé povídání. Zájmem ČR musí být přece mír na  celém  světě. Když se někdo narodí v té či oné zemi, tak aby tam měl možnost, dle svých možností a schopností, prožit své dětství, mládi, aby tam vystudoval, pracoval, založil rodinu, vychoval děti a v klidu dožil svůj život. Aby měl každý právo a možnost svobodně cestovat a poznávat okolní krajiny a svobodně se rozhodovat o svém životě. Ne, aby rozhodovalo právo peněz, právo moci a zájem ovládnout svět ve svůj prospěch bez ohledu na práva druhých.

Myslíte, že je to reálné či nereálné?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Kateřina Synková

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…