Pospíšil: Zeman znesvětil klenoty. Jandák pravil: Jděte do prčic

12.06.2013 9:30

Pro Miloše Zemana uplynulo oněch známých sto dní, po které jsou po svém zvolení vrcholní politici alespoň částečně hájeni před médii. Je to jejich čas na takzvané „rozkoukání“. ParlamentníListy.cz se proto zeptaly koaličních i opozičních poslanců, jak oni vnímají sto dní Miloše Zemana v úřadě hlavy státu.

Pospíšil: Zeman znesvětil klenoty. Jandák pravil: Jděte do prčic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jiří Pospíšil

„Miloš Zeman si podle mého vede na Hradě profesionálně,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Walter Bartoš (ODS). Možná by mu prý jen trochu vytknul záležitost kolem profesury docenta Putny. Podle něj v této věci převážily subjektivní názory a postoje.

Při jmenování profesorů má být prezident vrchní ceremoniář dodávající lesk

„Prezident by měl být spíše takovým vrchním ceremoniářem, který dodává celému tomu aktu slavnostní tvář,“ míní Bartoš. Jak dodává, „virózu“ by ale rozhodně neřešil. „Nejen že se to může stát každému, ale především, nikdo z nás neví, co za tím doopravdy bylo,“ konstatuje poslanec.

Pokud jde o Zemanova vystoupení na stranických sjezdech, je s tím Walter Bartoš zcela srozuměn. „Je to hlava státu, a jestliže se zúčastní stranického sjezdu, znamená to pro mne, že respektuje systém politických stran,“ říká Bartoš. Dodal, že ani on, stejně jako Miloš Zeman, nevěří na nějakou nezávislost kandidátů a strany jsou podle něj zde legitimně od toho, aby dělaly politiku. „V tomto smyslu nevěřím na společenské struktury a jiné podobné aktivity,“ dodává poslanec. Jsou sice podle něj velmi důležité, „ale jejich činnost by se neměla týkat politiky, která by měla zůstat výsadou politických stran“.

Zeman dává najevo, že je zde a musí se s ním počítat

„Myslím, že pan prezident, poté, co trávil hodně času v ústraní na Vysočině, dává jednoznačně najevo, že je zde a že se s ním musí počítat jako se silným hráčem, že se to bez něj prostě neobejde,“ míní poslankyně Miroslava Strnadlová (ČSSD). Zeman si podle ní buduje pozici poměrně úspěšně, a že se zviditelňují především jeho nějaké „virózky“, je podle ní jen hloupá rétorika novinářů. „Když se staly nějaké excesy jiným prezidentům, tak se mhouřily oči,“ konstatovala poslankyně. Podle ní je nejdůležitější, že Miloš Zeman dává jednoznačně najevo, že tu je a že se s ním musí počítat.

K vystoupením Miloše Zemana na sjezdech politických stran dodala, že nemá možnost srovnávat, protože nesledovala počínání ostatních prezidentů. „Jestli takové počiny vůbec byly,“ dodává se smíchem Strnadlová.

Miroslava Strnadlová

  • SOCDEM
  • Dnes: Na písničku s hejtmanem - Zubří a Jablůnka

Pospíšila zklamalo znesvěcení korunovačních klenotů

„Mě pan prezident poněkud zklamal,“ říká Jiří Pospíšil (ODS). Očekával prý, že bude Miloš Zeman vyzrálým zkušeným nestranickým státníkem. „Navíc, některé jeho eskapády, kdy například chytil onu známou 'virózu', čímž výrazně znesvětil korunovační klenoty, nebo kdy měl nepříliš šťastné a vkusné výroky vůči vládě během povodní, to jsou konkrétně věci, jimiž Miloš Zeman zklamal mé očekávání, které jsem do něj vkládal,“ míní bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Je to podle něj prostě „starý Miloš Zeman a ne zkušený vyzrálý státník, který by dokázal s šarmem a nadhledem vykonávat onu vrcholnou ústavní funkci“. 

Vystoupení Miloše Zemana na stranických sjezdech ale Jiřímu Pospíšilovi nevadí. „K demokratickému politickému systému zkrátka politické strany patří. A jestliže pana prezidenta pozvou a on na sjezdu vystoupí s projevem, který není až tak politický, ale spíše se drží v obecné rovině, tak já s tím rozhodně problém nemám,“ říká Pospíšil. Není to podle něj nic nepatřičného. „Prezident jako host se může účastnit jednání politických stran, pokud jsou to strany, spadající do demokratického politického spektra,“ konstatoval závěrem poslanec.

Už by si měli Zemanovi oponenti uvědomit, že prostě prohráli

„Já jsem si takového prezidenta přál a držel mu palce. A je prezidentem. A někteří by si měli konečně uvědomit, že už opravdu prohráli,“ říká velký příznivec Miloše Zemana Vítězslav Jandák. Na poznámku redakce, že někteří politici, i když jen v kuloárech, říkají, že by si měl jako prezident ty „knížecí rady jezevce z Vysočiny“ odpustit, reagoval Vítězslav Jandák naprosto jednoznačně. „Já bych byl spíš rád, kdyby si ty řeči nechali od cesty ti, kdo ho za jeho řeči kritizují. Ať jdou 'do Prčic',“ navigoval oponenty svým upřímným způsobem poslanec Jandák.

S případem Putna se Zeman dostal na hrot nože

„Pan prezident je velmi aktivním politikem a těší mě, že se pravidelně ukazuje na veřejnosti,“ řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Vyslovil i potěšení, že prezident skutečně často komunikuje s lidmi, nebo že si zve politiky na Hrad. „Už jsem měl také tu čest být pozván, jako předseda poslaneckého klubu,“ připomíná Gazdík prezidentovy aktivity. Prezident má byt podle něj skutečně ten, kdo s lidmi mluví, kdo lidi spojuje a kdo je člověkem, k němuž lidé vzhlížejí jako k autoritě.

„Miloše Zemana znám velmi dlouhou dobu a je přesně takový, jakého ho znám. Přizmám se, že mě trochu zarazil s tím jmenováním-nejmenováním docenta Putny. Tam je ta hranice mezi narušováním a nenarušováním akademických a občanských svobod a mezi výkonem pravomocí prezidenta vyplývajících z Ústavy velmi tenká. A on se skutečně dostal vysloveně na ten hrot nože, přes který už není záhodno jít."

Ani Petr Gazdík nemá s prezidentovými projevy na stranických sjezdech problém. „Myslím, že prezident má plné právo se vyjadřovat. Já jsem byl velmi potěšen, že se pan prezident zúčastnil sněmu Starostů a nezávislých. Řekl nám, co měl na srdci a co nám chtěl říct. Vzbudilo to diskuzi mezi starosty, vyvolalo to jak pozitivní, tak občas i negativní reakce – prostě tak, jak to má být. Prezident má být ten, kdo moderuje, kdo vybízí k dikuzi, a přitom zůstává nad věcí,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Petr Gazdík.

Bárta vidí v Zemanovi silného politika, vadí mu jen jeho eurohujerství

„Já jsem rád, že máme aktivního prezidenta, který dává jednoznačně najevo, že není pouze ozdobou českého ústavního systému,“ říká předseda Věcí veřejných, poslanec Vít Bárta. Jak říká, prezident zjevně vnímá svůj vysoký mandát, který vyplynul z přímé volby. Co ho prý na panu prezidentovi mrzí, je jeho podpora jednotné evropské dani. Jestliže velmi pozitivně vnímal opatrný Zemanův postoj k Evropské unii, jak řekl, skoro tam do jisté míry cítil snahu o kontinuitu ostražitého přístupu prezidenta Václava Klause, pak reálné kroky pro něj byly určitým zklamáním. „Ať už jde o vyvěšení vlajky EU nad Pražským hradem, ale hlavně o zvýšení firemních daní, dokonce v rámci celé Evropy, z našich 19 na 25 procent, to považuji za velmi nešťastné a velmi nezodpovědné,“ mračí se Vít Bárta. „Řekl bych, že to je právě eurohujerství,“ dodal předseda Věcí veřejných.

Své názory a vize bude podle Víta Bárty prosazovat pan prezident velmi razantně. „A na Pražský hrad se nebude chodit za ceremoniářem, ale za velmi silným a aktivním vrcholným politickým činitelem,“ míní Bárta. Podle něj to odpovídá důstojnosti jak Pražského hradu, tak i přímé volby. „Vidím v tom jednu z pozitivních pojistek pro období, které nás v následujících měsících čeká,“ dodal na závěr Vít Bárta.

Pouhým kladečem věnců Miloš Zeman nikdy nebude

„Po třiadvaceti letech máme na Hradě docela jiného prezidenta, než jsme byli doposud zvyklí,“ říká poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna. „Nemáme tam kladeče věnců, nemáme tam osobu, která při státním svátku jen něco vzkazuje občanům. Je tam prostě Miloš Zeman, který byl úspěšný premiér, a jako úspěšný premiér se snaží být i úspěšným prezidentem. Vyjadřuje se kompetentně k celé řadě problémů našeho státu a naší společnosti,“ říká Foldyna. Nepochybuje o tom, že jsou tím někteří zaskočeni, protože by raději na Hradě viděli kladeče věnců či někoho, kdo si jen léčí své ego. „Miloš Zeman ale vstupuje aktivně do společnosti, přestože je u nás pravomoc prezidenta velmi omezená. Jeho názor má ale takovou validitu a sílu, že se s ním prostě počítat musí,“ tvrdí Foldyna.

Zeman je formát prvorepublikového prezidenta, věří Foldyna

To, že se kolem Zemana odehrávají nějaké epizody, je podle poslance za prvé proto, že se jedná o nejsledovanějšího člověka v zemi. „A za druhé se ještě někteří nejspíš nedokázali vyrovnat s tím, že prostě prohráli, a kujou ještě nějaké plány. Ale to už je spíš k smíchu,“ míní poslanec.

Pokud jde o prezidentova vystoupení na stranických sjezdech, je Foldyna přesvědčen, že aktivní prezident, který je na příslušný sjezd pozván, a aktivně se ho účastní, jen dokazuje, že není oním kladečem věnců, ale že se zajímá a věnuje dění v zemi, do níž politické subjekty jednoznačně patří. „Prezident vyslechne stanoviska vyřčená jinými politiky na tom kterém sjezdu, ale také řekne svůj vlastní názor, což považuji za zcela správné,“ říká poslanec. Je to podle něj typická prvorepubliková forma prezidentské činnosti. „Prezident Masaryk se také aktivně zajímal o dění ve společnosti,“ dodal na závěr Jaroslav Foldyna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…