Pouť ke svaté Anně varovala před hrůzami války, promluvil i Duka

26.07.2014 20:30

Na potřebu smíření a porozumění mezi znepřátelenými stranami upozornila sobotní pouť ke sv. Anně na pražském Žižkově. Zhruba dvě stovky lidí si připomněly v kostele sv. Anny 100. výročí vyhlášení mobilizace v tehdejším Rakousku-Uhersku, někteří přišli v dobovém oblečení. Rodiny se pomodlily za mír i pro generaci dětí a vnoučat, aby už nikdy lidé nemuseli umírat ve válečném boji. V první světové válce bojovalo na 70 milionů vojáků, z nich deset milionů padlo.

Pouť ke svaté Anně varovala před hrůzami války, promluvil i Duka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Kardinál Dominik Duka při příležitosti svátku svaté Anny rodinám požehnal. Vyzval je, aby si z ní vzaly příklad. „Víme, že vliv matek na nové potomstvo je nezastupitelný. Matka je první kontakt, který má člověk jako nemluvně, a na jejích postojích k životu, nejen na jejích slovech, se tvoří charakter každého z nás," řekl poté Duka.

První světová válka byla strašlivá, není v českých zemích rodina, které by se nedotkla, řekl. Na bojištích ztratili lidé víru v důstojnost člověka a mnozí i víru v boha, poznamenal. „Byla to katastrofa, že v této válce se poprvé největšími oběťmi stali civilní obyvatelé, což v předchozích válkách nebývalo. Letošní svatá Anna je varováním i výzvou v tom, že jak mezi Volhou a Dněprem, tak také na Středním východě a v Africe jsme svědky toho, že válka je používána jako nezakrytý mocenský prostředek," varoval.

Svatoanenská pouť se konala na Žižkově letos potřetí. Farář žižkovské farnosti Miloš Szabo ocenil, že lidé mají zájem se setkávat a hledat duchovní rozměr svého života.

Kostel svaté Anny, kde se sobotní mše konala, je secesní a byl postaven na začátku 20. století jako jedna z posledních předválečných staveb, vysvěcen byl za první světové války, když už muži rukovali. „Je to místo hodně důležité pro nás, kteří s napětím sledujeme, co se děje ve světě. Bojuje se v Sýrii, Súdánu, Egyptě, v Iráku, blízko nás na Ukrajině, myslím si, že témata války by neměla zůstat jen v historii, ale musíme je připomínat, aby se nic podobného nestalo znovu," řekl Szabo. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…