Pouť smíření dnes připomene divoký odsun brněnských Němců

30.05.2015 6:01

Hromadné vysídlení německého obyvatelstva z Brna, které se odehrálo před 70 lety, dnes připomene třicetikilometrová Pouť smíření. Na pietní pochod z Brna do Pohořelic se lidé vypravili v minulých letech už osmkrát, tentokrát se směr cesty obrátí. Pořadatelé v tom spatřují symbol návratu ztracené části identity města, usmíření a vyrovnání s minulostí a bezprávím.

Pouť smíření dnes připomene divoký odsun brněnských Němců
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

Podle ohlasu na sociálních sítích lze očekávat, že se Pouti smíření letos zúčastní desítky, možná stovky lidí. Brněnské zastupitelstvo schválilo v květnu Deklaraci smíření a společné budoucnosti, ve které vyjádřilo lítost nad divokým odsunem německy mluvícího obyvatelstva. Město také letošek vyhlásilo Rokem smíření, jehož program zahrnuje desítky akcí včetně dnešní pouti. Cílem je připomenut události spjaté s druhou světovou válkou včetně těch doposud opomíjených a důstojně uctít památku všech obětí.

Do Pohořelic dnes Brňany dopraví autobusy. Po ekumenické mši za zemřelé se pak vypraví na pěší cestu zpět s několika občerstvovacími stanicemi. Na Mendlovo náměstí poutníci podle odhadu pořadatelů dorazí kolem 17:30. Čeká je tam hudební program, vystoupení primátora Petra Vokřála (ANO), biskupa Vojtěcha Cikrleho a další program.

Divoký odsun, který se odehrál 30. a 31. května 1945, dosud vzbuzuje dohady a polemiky o příčinách a průběhu události. Prakticky během jedné noci muselo z Brna odejít na 19.500 Němců. Při pochodu směrem do Rakouska, který se někdy kontroverzně nazývá brněnský pochod smrti, zahynulo nejméně 1700 lidí. Podle sudetoněmeckých historiků bylo obětí 5000 až 10.000. Mnozí podlehli nemocem a vyčerpání, další se stali obětí násilí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…