Pouť smíření připomene oběti poválečného odsunu

20.05.2017 7:16

Z Pohořelic na Brněnsku dnes dopoledne opět po roce vyjdou lidé na třicetikilometrovou Pouť smíření do Brna, aby si připomněli oběti poválečného odsunu německy mluvícího obyvatelstva z Brna. Akce se koná jako součást festivalu Meeting Brno, jehož tématem je letos jednota v rozmanitosti.

Pouť smíření připomene oběti poválečného odsunu
Foto: Redakce
Popisek: Vlevo poválečný odsun Němců, na pravo Židé v koncentračním táboře

Pořadatelé očekávají, že se v Pohořelicích sejde stejně jako loni zhruba 200 lidí. Pouť zahájí pietní akt u kříže na místě hromadného hrobu obětí pohořelického sběrného tábora. Poté se poutníci vydají směrem po trase tehdejšího pochodu před Ledce, Rajhrad a Modřice na Mendlovo náměstí v Brně, kam mají přijít kolem 18:00. Zájemci se mohou k pochodu libovolně přidat cestou. Jaroslav Ostrčilík za pořadatele uvedl, že na Mendlovo náměstí by mohlo dojít 500 až 600 lidí.

Divoký odsun, který se v Brně odehrál 30. a 31. května 1945, dosud vzbuzuje dohady a polemiky o příčinách a průběhu události. Prakticky během jedné noci muselo z Brna odejít nejméně 19.500 Němců. Při pochodu směrem do Rakouska, který se někdy kontroverzně nazývá brněnský pochod smrti, zahynulo nejméně 1700 lidí. Podle sudetoněmeckých historiků bylo obětí 5000 až 10.000. Mnozí podlehli nemocem a vyčerpání, další se stali obětí násilí. Vyhnání brněnských Němců představuje podle historiků stále těžko uchopitelnou událost, zejména pro silnou vrstvu nánosů různých verzí historické paměti.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…