Prahou prošly tisíce odpůrců potratů. Vedl je Duka, máme i FOTO

02.04.2016 18:28

Přes 4 000 odpůrců potratů prošlo centrem Prahy podle organizátorů akce Národní pochod pro život. Policie své odhady počtu účastníků nechtěla z taktických důvodů uvádět. Loni bylo v Česku uměle ukončeno téměř 21 000 těhotenství. Akce se konala pošestnácté.

Prahou prošly tisíce odpůrců potratů. Vedl je Duka, máme i FOTO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti potratům z Klárova na Václavské náměstí v Praze. Zúčastnil se mimo jiných i místopředseda vlády Pavel Bělobrádek nebo kardinál Dominik Duka

„Hlavním cílem pochodu je každý rok a letos také, že v České republice jsou ženy, které jsou osamělé, zaskočené těhotenstvím, kdy nenacházejí dostatečnou podporu a dostatečnou pomoc ve svých rodinách a od svých partnerů,“ řekla ČTK místopředsedkyně pořádajícího Hnutí pro život Zdeňka Rybová.

Průvodu se účastnili lidé všech věkových kategorií včetně velkého množství dětí. V davu šli například řádové sestry a kněží. Účastníci nesli třeba české vlajky i vlajky pořádajícího hnutí, modro-červeno-bílé balonky, transparenty proti potratům nebo desítky symbolických bílých křížů.

Účastníci pochodu vyrazili za slunečného počasí z pražského Klárova. Jejich cesta vedla kolem Karlova mostu a Národního divadla, kde potkali několik odpůrců, kteří měli nápisy s nesouhlasnými transparenty. Na nich byla například hesla „Moje tělo, moje volba“ nebo „Chráněný sex není zločin“.

Akce vyvrcholila pod sochou svatého Václava. Na náměstí krátce vystoupili kardinál Dominik Duka nebo plzeňský biskup František Radkovský. Oba se vymezili proti potratům a poděkovali rodičům dětí. „Národ i Evropa vymírají a jiné národy je mohou nahradit. Dalo by se říct, že pácháme národní sebevraždu,“ prohlásil při svém projevu Radkovský. Z představitelů vlády na pochodu byl vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …