Právník na ČT ocenil Senát. Roli prý plní dobře, jenže je neviditelný

11.10.2014 15:14

Právník Aleš Gerloch se vyjádřil k volbám do Senátu. Průzkum agentury Media pro ČT 24 ukázal, že lidé považují tyto volby za nejméně důležité. Podle Gerlocha jsou některé funkce Senátu neviditelné, přestože je plní. Připomněl jeho úlohu v období, kdy byla rozpuštěná Poslanecká sněmovna a čekalo se na předčasné volby.

Právník na ČT ocenil Senát. Roli prý plní dobře, jenže je neviditelný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prof. Aleš Gerloch

Gerloch připomněl, že se Senát více projevil v souvislosti s rozpuštěním Poslanecké sněmovny v minulém roce. Byl poprvé využit tento institut, kdy horní komora Parlamentu přijímala zákonná opatření.

Senát je pojistka proti změnám Ústavy. Tato úloha je ovšem spíše neviditelná

„Rozhodující úlohou Senátu je být pojistkou proti změnám Ústavy. Tuto úlohu Senát plní, ale je spíše neviditelná,“ myslí si Gerloch.

Část občanů proto už nemusí brát Senát jako nechtěný přívažek českého parlamentarismu. Senát také podle Gerlocha hraje určitou roli diskusím. „Jsou tam pořádány semináře a veřejná slyšení. Velká diskuse byla k amnestii bývalého prezidenta,“ uvedl ve volebním studiu ČT 24.


 

reklama

autor: vfe

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…