Pražský muslim z rádia: Někdo zabíjí kvůli Prorokovi, někdo kvůli lepším jahodám jako u vás na Moravě. A sranda z víry je urážka

12.01.2015 19:08

Jak by reagoval, kdyby české noviny otiskly karikaturu proroka Muhameda, kdo šéfuje českým muslimům nebo zda by chtěl, aby muslimské právo šaría platilo i v Evropě. O tom diskutoval v pondělním vydání pořadu Dvacet minut Radiožurnálu s jeho moderátorkou Helenou Šulcovou člen pražské muslimské obce Raed Shaikh.

Pražský muslim z rádia: Někdo zabíjí kvůli Prorokovi, někdo kvůli lepším jahodám jako u vás na Moravě. A sranda z víry je urážka
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Moderátorku Helenu Šulcovou nejprve zajímal jeho názor na islámské právo šaría. Shaikh ji ujistil, že šaríu v Evropě nechce. Ale zároveň odmítl, že šaría stanovuje drakonické tresty, jako je kamenování nebo sekání končetin, což si lidé s tímto slovem spojují.

Ukamenování je trest za cizoložství. Pro ženy i pro muže

Připustil, že šaría stanovuje ukamenování jako trest za cizoložství. A to jak pro muže, tak pro ženy. Na druhou stranou poukázal, že v řadě muslimských zemí, jako je Egypt, Tunisko, Turecko, Indonésie či Malajsie se trest kamenováním nepraktikuje. To činí extremistická hnutí jako je Taliban v Afghánistánu nebo Boko Haram v Nigérii.

Podle Shaikha je věc teologů, kdo a za jakých podmínek má být ukamenován. A zda to v dnešní době není už zastaralý trest, jestli by neměl být nahrazen například doživotím.

Někdo vraždí kvůli urážce proroka, jiný kvůli jahodám

Krvavé útoky v Paříži si vysvětluje fanatismem jejich aktérů. „Někdo zabíjí pro pomstu proroka, někdo zabíjí proto, že soused má lepší jahody,“ uvedl s tím, že právě to se prý stalo loni kdesi na Moravě.

Tvrdil také, že neslyšel o žádném českém muslimovi, který by šel bojovat do Sýrie. Zdůvodnil to tím, že v naší zemi žijí jiní muslimové, než ve Francii. Jsou to prý vysokoškolští studenti, nebo mladí lidé, kteří už vysokou školu vystudovali.

Když si někdo chce dělat z vaší víry srandu, je to stoprocentně urážka

Příliš vyjadřovat se nechtěl ke karikaturám proroka Muhameda. Když je vidí, prý v nich nevidí žádného proroka Muhameda, ale jen nějakou kresbu. Ale: „Stoprocentně je to urážka, když si někdo z vaší víry chce dělat srandu,“ uvedl s tím, že pokud by karikaturu proroka Muhameda otiskly české noviny, pravděpodobně by se obrátil na soud.

Na otázku, kdo že je „šéfem“ muslimů v ČR, odpověděl, že je tu řada organizací, které české muslimy sdružují. Mezi některými z nich jsou spory. Každou z těchto organizací někdo vede, ale o nikom z nich se nedá říct, že by byl „šéfem“ českých muslimů.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…