Před několika hodinami vystoupil chorvatský ministr vnitra. Odkryl počty migrantů, z nichž se vám podlomí kolena

26.09.2015 14:02

Chorvatský ministr vnitra Ranko Ostojić vystoupil v sobotu na tiskové konferenci a před novináři představil detailní čísla a počty uprchlíků, s nimiž se země potýká. Podpořil rovněž postoj chorvatského premiéra Zorana Milanoviće, jenž už v týdnu prosil Maďary, aby nemučili lidi a přijímali běžence na své území.

Před několika hodinami vystoupil chorvatský ministr vnitra. Odkryl počty migrantů, z nichž se vám podlomí kolena
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Ranko Ostojić je současný chorvatský ministr vnitra. Funkci ministra zastává od 23. prosince 2011

Jak ParlamentníListy.cz informovaly na počátku týdne, v přijímacím středisku v Opatovaci na hranicích se Srbskem se během jediné noci ubytovaly až tři tisíce migrantů. „Nekonečné řady uprchlíků, které sice policie odklání, ale jejich počet je tak obrovský, že blokují komunikace. Ti, kteří se dostanou na sběrné místo, chtějí autobusem mimo,“ uváděla tamní média. Pod články o aktuálním dění byla rovněž hojně zastoupená diskuse. V té si jako jeden muž Chorvaté stěžují na přístup úřadů, okolních států, ale zejména bruselského aparátu.

„Není možné, aby se toto dělo, kdo v Bruselu vůbec pracuje, ať se sem přijdou podívat,“ uvedl čtenář. „Jde o trojského koně EU a Ameriky,“ kontroval druhý. Silná slova jsou ovšem zcela na místě. Jak totiž informoval chorvatský Nový list, proud běženců na chorvatské území proudí zcela plynule a prakticky ustavičně.

Situace se nezlepšila ani na konci týdne, kdy detailní informace médiím i obyvatelům země poskytl ministr vnitra Ranko Ostojić. „Od začátku uprchlické krize bylo v Chorvatsku až 66 500 běženců. To je datum k sobotě, k desáté hodině,“ konstatoval. Navzdory tomu, že do země denně dorazí kolem šesti tisíc uprchlíků, je prý situace víceméně pod kontrolou. „V některých dnech zemí prošlo až 10 tisíc lidí. Nyní je to číslo o poznání nižší,“ doplnil Ostojić. „Co je ovšem důležité a špatné, je situace na hranicích s Maďarskem,“ dodal.

Problémy nekončí

Chorvatsko rovněž na čas zakázalo vstup srbských občanů a aut na své území, řekla agentuře Reuters chorvatská pohraniční policie. Stalo se tak poté, co Srbsko ve středu večer zastavilo cesty všech chorvatských nákladních aut na své území a přepravu zboží z Chorvatska. O srbském kroku informoval tamní ministr vnitra Nebojša Stefanović, podle něhož šlo o odvetu za předchozí obdobné opatření Záhřebu. Chorvatsko ve středu odpoledne sice na hlavním přechodu obnovilo dříve zastavený provoz osobních vozidel ze Srbska, nákladní auta ze srbského území však mají kvůli obavám z přílivu migrantů stále zakázaný vjezd.

Chorvatský ministr vnitra Ranko Ostojić v této souvislosti apeloval na evropské státníky, aby v řešení imigrační krize pomohli. Jako konkrétní příklad uvedl Černou Horu, s níž země sousedí na jihu. „Ale hlavně Řecko by se taktéž mělo podílet,“ vysvětlil novinářům.

Migranti v děsivých podmínkách?

Svůj olej do ohně migrační krize přinesl i britský list Daily Mail. Ženy a děti jsou podle aktivistů vystaveny v německých uprchlických táborech znásilňování a sexuálnímu zneužívání. Podle mnohých je tato praxe rozšířena po celé zemi, ale úřady o všem záměrně mlčí. Podobné zkušenosti mají i ženy přebývající v nechvalně proslulém uprchlickém táboře v Calais, kterému se přezdívá Džungle. Více informací o těchto ožehavých záležitostech přináší právě britský Daily Mail.

„Je bohužel skutečností, že ženy a děti jsou naprosto nechráněné. Tato situace nahrává mužům, kteří považují ženy za svůj majetek a zacházejí s nimi doslova jako s lovnou zvěří. Následkem toho je hlášeno nespočet případů znásilnění, sexuálního zneužívání a vynucené prostituce. Rozhodně přitom nejde o ojedinělé incidenty,“ napsaly ženské organizace s tím, že ženy se v táborech obávají vycházet dokonce i přes den. Samotní dobrovolníci pomáhající uprchlíkům navíc zmiňují, že mnoho z obětí sexuálního trestného činu se následně o svých zkušenostech obává veřejně hovořit.

„To je ta známá pohádka o jezinkách, které strkají do tepla dva prstíčky. Je nejasná interpretace té poslední bruselské dohody. Jedna interpretace říká přesně totéž co vy. Druhá, že o dalších kvótách se bude jednat na samostatném zasedání. Já pokládám myšlenku kvót za omyl od samého počátku bez ohledu na to, jak vysoká ta kvóta je. Samozřejmě že Česká republika kdyby byla stejně tak odvážná jako například Robert Fico, tak by minimálně řekla, že si uprchlíky bude vybírat, a já mnohokrát opakoval, že bych se naprosto nebránil přijetí uprchlíků z Ukrajiny, protože jsou nám kulturně blízcí a protože umějí pracovat,“ shrnul v exkluzivním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prezident republiky Miloš Zeman.

Aktuální výběr z názorů pro ParlamentníListy.cz:

Proti uprchlíkům: „Vláda se na svém středečním zasedání zřejmě vysloví proti návrhu strany Úsvit – Národní koalice na přísnější podmínky pro uprchlíky, kteří odmítnou úřadům sdělit po zadržení své jméno a další bližší údaje. Vyplývá to z návrhu stanoviska pro jednání vlády. Lhůta pro zadržení takovýchto uprchlíků by se měla prodloužit na neurčito.“ Hnutí Úsvit – Národní koalice

Pro uprchlíky: „Byl jsem se podívat v Bělé pod Bezdězem v detenčním táboře. Osazenstvo kultivované, byť nahnané do buněk, které svou hustotou a dispozicí svědčí o naší nekulturnosti. Opálené prsty nebo zničené otisky žádné. Náboženský fanatismus žádný. Nenávist jsem nepozoroval žádnou, zoufalství z patové situace ano. Děti toužící po obyčejném fotbalovém míči, který nedostanou, protože by se prořízl žiletkovým plotem. Negramotnost české policie, která ani prefabrikovaná detenční rozhodnutí není schopná dát písemně, takže tam lidé jsou se svazky pouze česky psaných listin, které jim tlumočníci kdysi přečetli v jejich jazyce.“ Jiří Zlatuška, poslanec ANO

Názor někdejšího šéfa SAZKY: „Všichni jsme znovu ztratili svoji vlast a národní čest. Já podruhé v životě. A to jsem si myslel, že už znovu 21. 8. 1968 neprožiji. Odmítám, abych byl prodán já nebo Vy za mísu čočovice nebo za koblihy. Musíme věřit, že v nás, snad, ještě zůstala trocha statečnosti Františka Kriegla. Pokud ano, pak jsme vyhráli první z mnoha příštích bitev, které nás čekají. Pravda totiž, milé děti, nakonec stejně zvítězí, i když jí to chvíli bude trvat.“ Aleš Hušák (více ZDE)

Zpochybnění kvót EU: „ČR by měla v souvislosti s řešením života emigrantů a naplňováním jejich potřeb v naší zemi řešit i naplňování potřeb našich lidí, např. bezdomovců. To se týká velkého počtu problémů sociálního zabezpečení všech občanů. Mezi migranty je zajisté mnoho majetných lidí, kteří museli dát tisíce převaděčům, jež parazitují na bídě a utrpení ostatních lidí. Je nutné přijmout status migrantů. Vzpomínáme např. praxi kdysi aplikovanou v Andoře. Člověk se mohl v této zemi usadit, ale občanství dostali až jeho vnuci.“ Jiří Zemánek, ČSSD

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…