Před sídlem OSN může vlát vlajka Palestiny. Navzdory nesouhlasu USA a Izraele

11.09.2015 6:58

Před sídlem OSN v New Yorku může vlát vlajka Palestiny. Ve čtvrtek to schválilo Valné shromáždění OSN. Pro příslušnou rezoluci zvedli ruku zástupci 119 ze 193 členských států OSN. Proti jich hlasovalo osm, včetně Spojených států a Izraele. Pětačtyřicet zemí, včetně většiny členských států Evropské unie, se hlasování zdrželo.

Před sídlem OSN může vlát vlajka Palestiny. Navzdory nesouhlasu USA a Izraele
Foto: Archiv
Popisek: Palestina

Palestina je v současnosti pozorovatelským státem v OSN. Podle rezoluce, navržené Palestinci, mají být před sídlem této organizace v New Yorku po vlajkách členských států OSN vztyčeny také vlajky nečlenských pozorovatelských států, jako je Palestina.

"Je to krok k uznání Palestiny jako plně členského státu OSN," řekl podle agentury Reuters ve čtvrtek palestinský premiér Ramí Hamdalláh.

Podle velvyslankyně USA při OSN Samanthy Powerové ale vztyčení palestinské vlajky nenahrazuje izraelsko-palestinské mírové rozhovory a "nepřiblíží obě strany míru". "Žádné hlasování nedokáže přeměnit symbolické gesto...ve stát," uvedla také podle agentury AFP.

Pozorovatelský status má i Vatikán

Status pozorovatelského státu má v OSN kromě Palestiny už jen Vatikán. Ten na návrh rezoluce v srpnu reagoval chladně.

Palestinci svou iniciativu původně předložili jako výsledek společného úsilí se Svatým stolcem. Vatikán ale rezoluci odmítl podporovat a požádal, aby byl jeho název z textu vyjmut.

Ve středu se Svatý stolec nechal slyšet, že zatím nerozhodl, zda v případě souhlasu členských států OSN s rezolucí svou vlajku vedle palestinské vyvěsí.

Palestinci očekávají, že jejich vlajka před newyorským sídlem OSN zavlaje 30. září. Ten den má totiž u příležitosti výročního zasedání Valného shromáždění OSN vystoupit s projevem předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…