Přednáší na univerzitě, ve volném čase řádí na nelegálně obsazené Klinice. Neomezené vlastnictví je nelegitimní, vzkazuje kritikům

10.12.2016 14:54

Boj o sociální centrum Klinika na Praze 3 stále ještě neskončil. Aktivisté i nadále odmítají opustit objekt, který patří státu – v tuto chvíli Správě železniční dopravní cesty. Lidé, kteří objekt obývají neoprávněně, by ho měli pustit, ale stále se k tomu nemají. A na svém počínání nevidí nic špatného. Mezi aktivisty najdeme i pracovníka Univerzity Karlovy v Praze. Prý to svědčí o čemsi nezdravém a nebezpečném v české akademické obci.

Přednáší na univerzitě, ve volném čase řádí na nelegálně obsazené Klinice. Neomezené vlastnictví je nelegitimní, vzkazuje kritikům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solidární pochod za zachování centra Klinika, kterému Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových odmítl prodloužit smlouvu

Vědecký pracovník Univerzity Karlovy, Arnošt Novák z Fakulty humanitních studií, je jedním z aktivistů, kteří neoprávněně obývají objekt sociálního centra Klinika na Praze 3. V rozhovoru pro internetovou televizi DVTV.cz Novák vysvětloval, jak boj o Kliniku chápe. Uznává sice, že aktivisté obsadili cizí objekt, což je v rozporu se zákonem, ale nevidí na tom nic špatného. Objekt byl celá léta opuštěn a nikdo o něj nepečoval, takže si skupina občanů řekla, že vezme právo do svých rukou.

„(My chceme), aby se o některých věcech začalo diskutovat. Třeba o tom neomezeném právu na vlastnictví. Jestli to neomezené vlastnictví je legitimní. Jestli si vlastník se svým majetkem může dělat, co chce! My si myslíme, že to je špatně,“ řekl Novák.

Server Svobodné fórum Pavla Šafra se obrátil s dotazem na děkanku Fakulty humanitních studií Marii Pětovou – co říká na počínání svého univerzitního podřízeného? „Své pracovní povinnosti si plní a jeho občanské aktivity jsou zcela jeho záležitostí, není na mně, abych je sledovala či kontrolovala. Hodnocení případné protiprávnosti chování kohokoli je na nezávislých soudech, nikoli na mně. Zmiňovaný rozhovor pro DVTV jsem neviděla, tudíž se k vytrženým úryvkům z něj, navíc bez kontextu, nebudu vyjadřovat,“ odpověděla dáma.

Celý článek naleznete zde

Děkanka tak zvolila naprosto stejnou cestu jako Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích v případě entomologa a protiislámského aktivisty Martina Konvičky. Na opakované dotazy, jak se akademická instituce staví k činnosti svého pracovníka, přišla odpověď obdobná té od Marie Pětové. Konvička si plní své povinnosti a co dělá v soukromí je jeho věc. Kvůli tomu nemůže přijít o místo.

Advokát Aleš Rozehnal k tomu ovšem dodává, že Novák svým počínáním porušuje Eticky kodex Univerzity Karlovy, což lze hodnotit jako porušení pracovní kázně.

„Tedy, sečteno, podtrženo. Arnošt Novák zřejmě páchá trestnou činnost, porušuje etický kodex univerzity, jedná zcela nepochybně v rozporu s dobrými mravy, a – nic se neděje. Děkanka Marie Pětová zůstává v klidu. Asi nebudu jediný, kdo si myslí, že v pražské akademické obci je cosi nezdravého a možná i nebezpečného. Protože, kdo jiný by měl ve společnosti nést mravní étos a rozhodnými postoji požadovat dodržování zákonů a etických norem?“ rozčiluje se v závěru článku jeho autor Petr Vrabec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…