Předsedou pražské ODS bude nejspíše zvolen Tomáš Portlík. Otazník visí nad osudem Klause mladšího

27.11.2017 7:40

Už jen několik desítek hodin dělí cirka sedmdesát delegátů pražské ODS od volby svého vedení. To by se mělo chopit pomyslného kormidla v okamžiku, kdy občanští demokraté bodovali u sněmovních voleb, a totožně stabilní pozici čekají také u těch komunálních. Hlavní město nevyjímaje. Volba vedení ODS-Praha nastane v úterý v podvečer, komunální volby samozřejmě až na konci roku 2018.

Předsedou pražské ODS bude nejspíše zvolen Tomáš Portlík. Otazník visí nad osudem Klause mladšího
Foto: red
Popisek: Tomáš Portlík, 1.zástupce starosty MČ Praha 9

ParlamentníListy.cz situaci kolem pražské ODS sledují už řadu týdnů. Ačkoli se ostatní média zajímají především o Václava Klause mladšího, naše redakce se pokusila získat ucelený pohled na vlivy a taktiku, jakou chce ODS v české metropoli prosadit.

Anketa

Pozvedne Jiří Pospíšil TOP 09?

hlasovalo: 8171 lidí

Současným předsedou pražské ODS je od listopadu 2013 Filip Humplík. Ten se rovněž o rok později dostal do magistrátních „lavic“, kde se stal opozičním zastupitelem. Volby do Poslanecké sněmovny letos na podzim mu ale podtrhly nohy. Neprošel. S jeho předsednictvím v Praze ovšem matematika Parlamentu nesouvisí. Pětačtyřicetiletý Humplík už před mnoha týdny věděl, že o svůj post nebude ve vedení partaje znovu usilovat. Jeho konec v ODS, kde je od roku 2007, se ale nechystá. Podle několika našich zdrojů bude dál činným protagonistou metropolitní politiky.

Kdo tedy ODS povede?

Asi nejvýraznější osobností letité pravicové strany (nejen v hlavním městě) je Václav Klaus mladší. U sněmovních voleb si připsal velmi silný mandát, když získal 22 635 preferenčních hlasů a na kandidátce v Praze nakonec skončil první. V pořadí byl třetí. V Praze ovšem díky kroužkům od voličů výrazně bodoval i historik Pavel Žáček nebo zastupitelka Vladimíra Ludková.

Klaus boj o předsedu pražské ODS zřejmě zavrhnul. Soustředil na post 1. místopředsedy a v této logice také žádal jednotlivé místní organizace o podporu. Řečí politiky – o nominace. Jak se nám podařilo zjistit, ty byly nakonec pouze dvě. Z Klausovy mateřské Prahy 6 a pak také z Prahy 15. Naopak negativně se k němu vyjádřili například na Praze 2, 3, 5, 7, ale také na Prahách 12, 13, 14. Důvody? Osobní spory to nejsou. Podle mnoha oslovených členů, kteří s námi hovořili, Klausův čas ještě přijde. „Jsme konzervativní strana, dalo se to čekat a nemyslím si, že by z toho byl Václav zklamaný,“ řeklo naší redakci hned několik zdrojů.

Anketa

Podpořili byste svým hlasem Mirka Topolánka v boji o Hrad?

14%
86%
hlasovalo: 14576 lidí
U Klause mladšího se nabízí hned několik otazníků, díky kterým může zamíchat politickými kartami. A to jak na celorepublikovém sněmu ODS, tak především u voleb na magistrát hlavního města. Pakliže by se stal lídrem kandidátky, ODS by mohla být ještě mnohem silnější. S tím evidentně Klaus logicky počítá. Co se pozice 1. místopředsedy ODS týká, nesmíme vynechat ani zjištění, že svou nominaci na tuto pozici obdržela z Prahy 2 Alexandra Udženija. Podle všech našich indicií budou o tento významný post bojovat tři politici: Alexandra Udženija, Václav Klaus a konečně zástupce starosty na Praze 14 Jiří Zajac. Ani ti nejzasvěcenější si ještě o víkendu netroufli odhadnout výsledek.

Nyní je na řadě předseda. Tím se podle všeho stane zástupce starosty na Praze 9 Tomáš Portlík. Tento politik je mediálně velmi nenápadný. Pokud se ovšem podíváme na výsledky občanských demokratů právě v této lokalitě, upoutají pozornost. Například v roce 2014, kdy drtivě nastupovalo hnutí ANO, „devítková“ ODSka dostala více než 29 procent všech hlasů. V roce 2010 to bylo málo uvěřitelných 36,09 procenta. Za vším zřejmě stojí právě Portlík, jehož pozice uvnitř pražské ODS je velice silná a stabilní. Ani on se s námi o budoucích výsledcích nechtěl bavit. Jak se nám podařilo zjistit, na předsedu pražské ODS jej nominovala Praha 2, 3, 5, 6, 7, 9, 13, 14 a 15.

Tím bychom za sebou měli dva nejvýraznější posty. Zůstává trojlístek potenciálních místopředsedů. Zde už by mohl nastat boj. Nejen o funkci, ale také o vliv. Jak už jsme uvedli, ODS výrazně posílila, čímž dala najevo i záměr u voleb do zastupitelstev obcí. Maximálně uspět. Co se místopředsedů pražské ODS týká, nejčastěji jsme v té souvislosti zaznamenali jméno Jaroslava Mítha, neuvolněného člena rady na Praze 4. Dodejme, že Míth pravidelně reaguje na veškeré dotazy, které ParlamentníListy.cz na Praze 4 zajímají. Naposledy se jednalo o možný prodej 4 - Energetické, kterou se snažil režírovat tamní zelený starosta Štěpánek. Další jména? Námi oslovené zdroje zmínili například právničku Jaroslavu Janderovou. Padala i jména Alexandra Belly, místostarosty Prahy 3 a samozřejmě také někdejšího primátora Prahy za ODS Bohuslava Svobody. Za právě zmíněnou Prahu 3 jsme slyšeli také jméno tamní političky Lucie Vítkovské. Za Prahu 8 by se do vedení ODS mohl dostat Ondřej Gros. Jak vidno: kandidátů je celá řada.

O všem ale nakonec rozhodnou delegáti v úterý kolem 18 večerní. Nejprve by mělo dojít na nominace do vedení ODS na kongres, následovat bude volba předsedy, 1. místopředsedy a v neposlední řadě tria místopředsedů.

ParlamentníListy.cz detailně a s předstihem informovaly rovněž o budoucí sestavě pražského ANO. Jak jsme napsali několik dnů před volbou, tak se i stalo. Předsedou ANO byl zvolen Jan Říčař, místopředsedy pak Radomír Nepil, Miroslav Nauč nebo Karel Grabein Procházka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…