Předsedovi Pořízkovi nově hrozí i zproštění funkce soudce

20.05.2014 12:41

Dlouholetému předsedovi brněnského krajského soudu Jaromíru Pořízkovi hrozí vedle dočasného zproštění funkce předsedy nově i dočasné zproštění funkce soudce. ČTK to dnes sdělila mluvčí Ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová. Obě řízení souvisejí s obžalobou Pořízka kvůli výstavbě brněnského justičního areálu. Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) v únoru uváděla jako maximální hranici Pořízkova setrvání ve funkci jeden měsíc.

Předsedovi Pořízkovi nově hrozí i zproštění funkce soudce
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

"Dosavadní správní řízení o dočasném zproštění výkonu funkce předsedy soudu bylo počátkem května rozšířeno o řízení o dočasném zproštění i funkce soudce," uvedla mluvčí. Ve funkci předsedy brněnského krajského soudu Pořízek tak jako tak skončí 30. září, kdy mu vyprší mandát. Ministerstvo už prostřednictvím výběrového řízení hledá jeho nástupce.

Správní řízení prý běží bez průtahů

Pořízek byl obviněn na podzim 2012, tedy za ministra Pavla Blažka (ODS). Informace o tom, že byl obžalován, se v médiích objevila letos v únoru. Nová ministryně Válková tehdy řekla médiím, že Pořízka dočasně zprostí výkonu funkce. Rozhodnutí však zatím stále nepadlo. Mluvčí ministerstva dnes uvedla, že správní řízení běží podle zákonných lhůt a bez průtahů.

Podle zákona o soudech a soudcích je dočasné zproštění výkonu funkce obviněného soudce na uvážení ministra spravedlnosti - může jej zprostit, ale také nemusí. Po dobu dočasného zproštění, které trvá až do pravomocného skončení trestního stíhání, soudce nesoudí a pobírá polovinu platu.

Šéf brněnského krajského soudu čelí obžalobě ze zneužití pravomoci veřejného činitele, porušování povinností při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku. Podle kriminalistů nese odpovědnost za údajně nehospodárnou výstavbu brněnského justičního paláce. Předpoklady z roku 2005 uváděly, že stavba vyjde na 805 milionů korun. Po přesném vyčíslení nákladů cena vzrostla na 1,674 miliardy korun. Tuto investici schválilo i Ministerstvo spravedlnosti. Celkové náklady ale nakonec byly 1,938 miliardy.

Pořízek to, že by se provinil, neuznává

Pořízek jakékoliv provinění odmítá. Podle něj nebyly při stanovení prvotní částky známy všechny údaje z dokumentace, například napojení na dopravní infrastrukturu či na sítě. V původním zadávacím řízení se také nepočítalo s tím, že se do nového areálu přestěhuje Okresní státní zastupitelství Brno-venkov.

Nový brněnský justiční areál zahrnuje budovu, v níž sídlí Městský soud Brno a Okresní soud Brno-venkov. Jeho součástí je i objekt, v němž působí brněnské městské státní zastupitelství společně se státním zastupitelstvím pro okres Brno-venkov. Pořízek je stíhán pro údajná pochybení spojená výhradně se stavbou budovy pro státní zastupitelství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…