Představte si: Nagyová-Nečasová by si svůj trest mohla třeba odpracovat. A unikl zásadní dokument

26.05.2015 7:32

Kauza Nagyová by se měla podle deníku MF DNES jmenovat spíše kauza „Kovanda.“ Míní tak z toho důvodu, že státní zástupce Rostislav Bajger navrhl nejvyšší trest, přesněji tři roky a deset měsíců právě Milanu Kovandovi, který býval generálem tajné služby. Pro Nagyovou chce tři a půl roku, tedy o čtyři měsíce méně, ale nepodmíněně. Advokát Nagyové-Nečasové, ale požaduje alternativní trest.

Představte si: Nagyová-Nečasová by si svůj trest mohla třeba odpracovat. A unikl zásadní dokument
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Anketa

Komu byste nejraději dali pomyslnou červenou kartu a poslali ho pryč z politiky?

hlasovalo: 21672 lidí

„Asi jsem největší lump,“ komentoval Kovanda návrh státního zástupce. Podle MF DNES je prý činnost v celé kauze velice podobná s jeho předchůdcem Ondrejem Páleníkem. Kovanda si však najal na sledování první ženy bývalého premiéra Petra Nečase soukromou agenturu, což je závažnější, než v případě Páleníka.

Včera vyšlo najevo, že státní zástupce chce po soudu, aby udělil Nagyové-Nečasové, ale i třem bývalým špionům vězení nepodmíněně.

Advokát Nagyové-Nečasové Eduard Bruna navrhl soudu, aby jeho klientka dostala alternativní trest místo trestu odnětí svobody nepodmíněně. Měla by prý spíše dělat veřejně prospěšné práce či dostat domácí vězení.

Advokát Páleníka Tomáš Sokol udělal včera nestandardní věc, když zveřejnil svoji závěrečnou řeč, kterou musel pronášet za zavřenými dveřmi, jelikož soudní proces nebyl přístupný veřejnosti.

„Nelze si představit ředitele Vojenského zpravodajství, který žádá na ministrovi obrany souhlas ke sledování poté, co měl premiér pocit, že se v okolí jeho bydliště pohybují podezřelé osoby. Pokud Vojenské zpravodajství základní informaci obdrží, pak ji především musí prověřit,“ hájí Sokol Páleníka s tím, že tajná služba není oprávněna vždy čekat na oficiální rozkazy; pokud je to nutné, může, prý, zasáhnout v zájmu bezpečnosti premiéra.

Podle MF DNES vypověděli řadoví zaměstnanci tajné služby, že bylo zadáno sledování bývalé ženy Nečase Radky jako „úkol od premiéra“.

Státní zástupce trvá na tom, že si obžalovaní „privatizovali“ státní tajnou službu ke sledování Radky Nečasové. Nagyová-Nečasová údajně celou akci sledování zadala tajné službě a tři bývalý špioni to měli ochotně přijmout. Obžalovaní se však brání tím, že chtěli jen zjistit, zda někdo jiný nesleduje Radku Nečasovou.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…