Premiér bude v prosinci v Srbsku jednat o investicích

31.10.2014 13:49

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navštíví v polovině prosince Srbsko. Zúčastní se tam čínského investičního fóra. Se srbskou stranou bude během návštěvy jednat o vzájemných projektech, zejména v oblastech výstavby silniční a železniční infrastruktury. Sobotka to řekl na dnešní tiskové konferenci po setkání se svým srbským protějškem Aleksandarem Vučičem.

Premiér bude v prosinci v Srbsku jednat o investicích
Foto: Radim Panenka
Popisek: Česká a Srbská vlajka

„Dohodli jsme se dnes s panem premiérem Vučičem na tom, že to nebude jenom moje účast na čínském investičním fóru, které se uskuteční v Bělehradě, ale že paralelně s tímto fórem bychom rádi uspořádali i srbsko-české fórum, které bude věnováno právě konkrétním projektům v oblasti hospodářské spolupráce," uvedl Sobotka k plánované návštěvě Srbska.

Šance českých firem na investice do této balkánské země vidí například při rekonstrukci nádraží, budování zabezpečení železničních tratí nebo výstavbě dálnic. Zmínil i projekty v oblasti energetiky, těžebního průmyslu nebo zelených energií.

Vučič poděkoval za podporu Srbska ve snaze vstoupit do EU

Jak Sobotka, tak Vučič si pochvalovali velmi dobré vztahy obou zemí a rostoucí vzájemný obchod. Vučič také Česku poděkoval za podporu cesty Srbska do Evropské unie. Sobotka poznamenal, že ČR je připravena sdílet své zkušenosti s přípravou na členství v Unii a předávat je například prostřednictvím týmů expertů. Zároveň upozornil, že to není jednoduchý proces a že před Srbskem leží ještě řada problémů a komplikací.

Balkánská země zahájila vstupní rozhovory s EU letos v lednu. Umožnila jí to loňská dubnová dohoda o normalizaci vztahů s Kosovem, jež se jednostranně od Srbska v roce 2008 odtrhlo, a následná řada dílčích ujednání, která vztahy Bělehradu a Prištiny vylepšila. Srbsko dalo nicméně najevo, že nezávislost své bývalé autonomní provincie nadále neuznává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…