Převrat u "sportovců": Exministr Josef Dobeš skončil jako předseda

03.09.2013 7:41

K neočekávanému zvratu došlo v hnutí Pro sport a zdraví. Jeho zakladatel a předseda Josef Dobeš odstoupil z funkce. Na pondělním jednání grémia strany jeho členové znovu usilovali o vytvoření společné kandidátky se zemanovci. Novinky.cz informují, že to bylo důvodem, proč Dobeš svou funkci k úterý složil.

Převrat u "sportovců": Exministr Josef Dobeš skončil jako předseda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr Josef Dobeš

„Se zemanovci jsme jednali, ale rozešli jsme se, což potvrdil i hradní kancléř Vratislav Mynář v neděli v televizi,“ říká Dobeš a dodává, že už v pondělí na jednání grémia přijeli lidé z Ústecka, Liberecka a z jižní Moravy s překvapivým návrhem obnovit jednání se SPOZ. „Proti tomu jsem vystoupil, protože mi přišlo absurdní chtít spolupracovat s partnerem, který vás kopne do rozkroku,“ řekl Právu Dobeš s tím, že v důsledku toho rezignoval na post předsedy.

„Vidina poslaneckých židliček po vyjednávání s naším bývalým partnerem působila na některé naše členy grémia příliš silně,“ myslí si Josef Dobeš a pro Novinky.cz tak objasňuje motivy stranických kolegů. Sám se prý nyní chce jako řadový člen PSZ věnovat komunální politice ve Středočeském kraji.

Zemanovci chtějí přetáhnout známá jména

Dobeš potvrdil Právu, že zemanovci lanaří některé jeho kandidáty. „Dostávám informace od našich členů z regionů, že předseda SPOZ Zdeněk Štengl oslovuje naše některé lidi a nabízí jim, aby jako nezávislí přešli k zemanovcům a kandidovali za ně,“ řekl.

„V kuloárech mi naši členové říkali, že lidé ze SPOZ jim říkají, že cílem zemanovců je nemít značku našeho hnutí, ale vyzobat si z naší kandidátky zajímavá jména jako třešničky z dortu do regionů, kde SPOZ má slabé kandidátky,“ doplnil bývalý ministr školství Dobeš.

Štengl v pondělí řekl Právu, že se nakonec širší vedení jeho strany dohodlo, že s Dobešem spolupracovat nebude. SPOZ ale podle něj má nadále zájem na volební kooperaci s jednotlivými zástupci sportu. Kancléř prezidenta a kandidát do voleb za SPOZ Vladimír Mynář v ČT potvrdil, že s Dobešovým hnutím jednali, ale vznik společných kandidátek téměř se stoprocentní jistotou vyloučil. Přiznal prý, že v rámci Dobešova hnutí se zemanovci poohlíželi po jménech, která by doplnila kandidátku v krajích. „Přiznám se, že jsem relativně zklamán nabídkou, která dneska leží na stole,“ doplnil Mynář s tím, že jistá přítěž je i politická minulost Dobeše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …