Prezident Svazu průmyslu: K překonání sankcí by pomohlo uzákonění kurzarbeitu

08.08.2014 12:24

Českým firmám by pomohlo překonat současnou složitou dobu, kdy bude kvůli zavedení sankcí na dovoz zboží do Ruska nedostatek zakázek, kdyby u nás byl uzákoněný tzv. kurzarbeit. Dnes to uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy.

Prezident Svazu průmyslu: K překonání sankcí by pomohlo uzákonění kurzarbeitu
Foto: Tito Varhanov (Wikimedia Commons)
Popisek: Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák

Evropa něco řekne a my to výrazně zhoršíme

Posteskl si, že když se Evropa dostala před několika lety do krize, podařilo se českým firmám o několik procent zvýšit vývoz do Ruska. Podle něj jsou v těžké situaci zejména firmy, které produkují obráběcí stroje. Zodpovědní činitelé by také měli konkrétně říct, co přesně je zakázané do Ruska vyvážet. Upozornil, že Češi jsou známí tím, „že něco řekne Evropa a my to výrazně zhoršíme“. Zmínil v této souvislosti, že se nyní rozhoduje nejen o stovkách milionů korun, ale i o pracovních místech.

Rusové možná v sankcích nebudou tak tvrdí vůči Německu než vůči ČR

Vyjádřil také obavu z toho, že ruský prezident Vladimir Putin bude sankce vůči Západu dál přitvrzovat. Pokud Rusko sankce dál rozšíří, české výrobce by mohly nahradit firmy z Číny, Indie či Brazílie, přestože nevěří tomu, že by dosáhly kvality, kterou nabízejí české firmy.

Další obavu má Hanák z toho, že Rusové nebudou v uplatňování sankcí tak tvrdí vůči Francii či Německu, to však nemusí platit o naší zemi.

Dodal k tomu, že česká politická reprezentace by měla „zvednout zadek a hledat nové trhy“. Posteskl si, že většina vládních politiků na růst ekonomiky a na byznys nemyslí.

Úbytek ruských turistů nezpůsobila jen politika, ale i ruské ekonomické potíže

Člen NERV Michal Mejstřík upozornil, že samotné Rusko se do obtížné ekonomické situace dostalo už před rokem, kdy se začínaly projevovat tendence k devalvaci rublu. To, že ruské obyvatelstvo přestává cestovat, není proto vinou jen politické situace. Předpokládá, že vzhledem k celkové situaci bude ruská vláda nucena tisknout další peníze, a tak „ruská ekonomická perspektiva nevypadá optimálně“. Pro české vývozce to znamená, že prostoru pro jejich uplatnění bude méně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…