Prezident Zeman na Rhodu: S anticivilizací jako je IS se mluví zbraněmi. Hitlerův Mein Kampf jsme také nebrali vážně...

30.09.2016 11:27

Prezident Miloš Zeman promluvil na konferenci Dialog civilizací na Rhodu. Upozornil, že civilizace mezi sebou musí vést dialog, ale není možné debatovat s civilizací, která si otevřeně klade za cíl ostatní civilizace vyhladit. Ta je podle prezidenta spíše „anticivilizací“ a ta se má ničit zbraněmi, než sama zničí všechny ostatní.

Prezident Zeman na Rhodu: S anticivilizací jako je IS se mluví zbraněmi. Hitlerův Mein Kampf jsme také nebrali vážně...
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman

Prezident Zeman na úvod upozornil, že stále mluvíme o „civilizaci“, ale doposud jsme se nedokázali shodnout, co to vlastně je. Je to přitom podle něj nezbytné, abychom se dobrali nějakého výsledku dialogu. Prezident to objasnil bonmotem: „Řekl jsem, že můžeme vést dialog s lidmi, kteří mají rádi různá jídla. Můžeme také diskutovat s vegetariány. Ale nemůže vést diskuzi s kanibaly. Protože pro kanibaly jsme my sami jejich jídlem,“ vysvětlil.

Proto navrhuje zavést pojem „anticivilizace“. Takové případy už podle něj nastaly několikrát v historii, jako poslední příklad uvedl prezident nacisty, kteří chtěli likvidovat nejprve Židy, pak Slovany a pak postupně další.

Připomněl dvě knihy, které na počátku devadesátých let řešily otázky vztahů civilizací. Jednu napsal americký profesor Francis Fukuyama, jmenovala se Konec dějin a prorokovala vítězství západní liberální civilizace. Druhá nesla název Střet civilizací a její autor Samuel Huntington byl kvůli ní prohlašován za cynika. Jenže se ukázalo, že měl pravdu. A ukázalo se to ve chvíli, kdy se objevila nová anticivilizace. „Ve srovnání s nacismem tato civilizace nevychází z národa, ale z náboženství. Je to anticivilizace tak zvaného Islámského státu,“ upřesnil prezident.

CELÝ PROJEV PREZIDENTA ZEMANA ZDE

Když člověk slyší úvahy představitelů IS, že klidně vyvraždí sto milionů lidí, zní to podle prezidenta šíleně, ale o Hitlerově díle Mein Kampf si prý taky všichni mysleli, že je to šílenství, než se do značné míry uskutečnil.

A s takovými lidmi má podle prezidenta diskuze asi stejný výsledek jako s kanibalem z úvodu jeho projevu. „Není možné vést diskuzi s Islámským státem, není možné diskutovat s těmi, kdo chtějí jako sociální rakovina zničit existující civilizace. Jestliže budeme v našich diskuzích zavírat oči a říkat, že všichni jsou mírumilovní a chtějí spolupracovat, tak to bude až příliš nebezpečné. Protože anticivilizace se ničí zbraněmi, a ne dialogem,“ zakončil své vystoupení prezident Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…