Prezident Zeman pojede na olympiádu

15.07.2016 15:41

Zahájení letních olympijských her v Riu de Janeiru se z českých vrcholných politických představitelů zúčastní prezident Miloš Zeman. Během olympiády pak bude českým sportovcům přímo v místě konání her fandit ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová (ČSSD). Na olympiádu se podívají i někteří poslanci, zjistila ČTK.

Prezident Zeman pojede na olympiádu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Prezidentský pár je jako již tradičně hostem Českého olympijského výboru,“ napsal ČTK prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Prezidentova cesta do Brazílie je podle mluvčího naplánovaná od 3. do 6. srpna. Podrobný program se bude připravovat po návratu z Mongolska, odpověděl Ovčáček na otázku, jestli Zeman uvidí i některá sportovní klání.

Určitě se ale hlava státu plánuje zúčastnit slavnostního zahájení. „A nechápejte to jako politickou turistiku, ale jako výraz úcty všem sportovcům,“ řekl tento týden Zeman, když na Hradě uvítal zástupce Českého olympijského výboru a obdržel od nich olympijskou kolekci oblečení.

Ministryně Valachová, do jejíž gesce patří také sport, do Ria odcestuje 8. srpna, do Česka se vrátí o týden později. Na olympijských hrách tak bude moci sledovat české vodní slalomáře, kteří prakticky ve všech kategoriích patří k medailovým nadějím. V době jejího pobytu také vyvrcholí tenisový turnaj za účasti semifinalisty Wimbledonu Tomáše Berdycha nebo obhájkyň stříbrných medailí z Londýna Andrey Hlaváčkové a Lucie Hradecké. Závodit budou rovněž veslaři, z nichž tuzemští fanoušci vkládají největší naděje do skifařů Ondřeje Synka a Miroslavy Topinkové-Knapkové, a střelci.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ani nikdo z dalších ministrů se do Ria zřejmě nechystá. Lidovečtí ministři ČTK řekli, že na olympiádu nejedou. Mluvčí ANO Lucie Kubovičová zase ČTK napsala, že neví o tom, že by někdo z ministrů za ANO cestu do Ria plánoval. „Předseda vlády se na olympijské hry do Ria nechystá, všem českým olympionikům ale drží palce a přeje jim hodně sportovního štěstí,“ napsal ČTK mluvčí vlády Martin Ayrer.

Krátce se ale v Riu zastaví sněmovní delegace, která plánuje dvoutýdenní cestu po Jižní Americe. Měla by navštívit Argentinu, Paraguay, Uruguay a cestu by měla zakončit právě v dějišti letních olympijských her. Členy delegace by měli být kromě předsedy Poslaneckého sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) zástupci všech poslaneckých klubů.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …